Vissen die door administratieve problemen op luchthaven van Zaventem gestrand waren, door Zoo van Antwerpen gered van de dood

Een van de geredde kwastvinsnoeken. Foto: Zoo Antwerpen

Antwerpen -

De Antwerpse zoo heeft 132 kwastvinsnoeken gered van de dood. De vissen waren door administratieve problemen gestrand op de luchthaven van Zaventem. Omdat hun water vervuild dreigde te raken, heeft de Zoo ze opgevangen. “Het ging om legale handel, maar het water was vervuild omdat ze al zo lang onderweg waren”, zegt mariene bioloog Philippe Jouk van de Zoo.

De kwastvinsnoeken zijn afkomstig uit Kameroen, waar ze geen bedreigde diersoort zijn. Het transport was legaal en gebeurde volledig volgens het boekje, maar door een administratief probleem strandde het transport in Brussel in plaats van via de luchthaven van Frankfurt door te vliegen. Door die vertraging raakte het water ernstig vervuild en bevatte het nog nauwelijks zuurstof. Twaalf dieren overleefden het op de luchthaven al niet.

Na overleg besliste de eigenaar om afstand te doen van de dieren, zodat ze hier konden worden opgevangen. De Zoo Antwerpen besliste om op een vraag daartoe in te gaan. “Wij proberen de overheid altijd te helpen met onze expertise en ervaring”, zegt mariene bioloog Philippe Jouk van de Zoo. “Er is snel gehandeld in functie van het welzijn van de vissen. De 132 vissen die hier arriveerden, zijn allemaal in leven en worden goed verzorgd.”

De Zoo had zelf nog geen kwastvinsnoeken in zijn collectie en zal er daarom een tiental permanent opvangen. De rest zal - eens de dieren aangesterkt zijn - worden aangeboden aan andere aquaria.

Door Koen Baumers
VOOR ABONNEES