K3 en Dimitri Vegas & Like Mike verdienen het meest aan auteursrechten

© Photo News

K3 en Dimitri Vegas & Like Mike hebben vorig jaar met meer nummers auteursrechten opgehaald dan andere Belgische acts. Ze kregen in 2018 dan ook de meeste vergoedingen. Dat blijkt uit cijfers van auteursrechtenvereniging Sabam op basis van het gebruik in 2017.

In de top 50 van Belgische nummers die in 2017 het meest werden afgespeeld of uitgevoerd staan er zes nummers van zowel het trio K3 als van het dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike. Lost Frequencies is bijna even populair met vijf nummers in deze top. Ook de oude garde ontbreekt niet: Jacques Brel komt nog driemaal voor in de lijst van meest gespeelde Belgische nummers.

Ook in de top 50 van zowel Belgische als buitenlandse nummers moeten de Belgische artiesten niet onderdoen voor de grote internationale hits. Opvallend is dat meisjesgroep K3 met een hit als “10.000 luchtballonnen” even vaak of zelfs meer wordt gespeeld dan nummers van wereldberoemde artiesten zoals Ed Sheeran en Taylor Swift.

Deze rechten gaan weliswaar naar de auteurs en componisten, niet naar de uitvoerders. Voor K3 betekent dat ze naar het trio gaan die de liedjes van K3 sinds jaar en dag schrijft, Peter Gillis, Alain Vande Putte en Miguel Wiels.

Ook onze vertegenwoordigers voor het Eurovisiesongfestival scoren opvallend goed. “Million Eyes” van Loïc Nottet en “City Lights” van Blanche staan zelfs respectievelijk op nummer één en twee in de Belgische top 50 en doen het ook goed in de top 50 van Belgische en buitenlandse nummers. Dat ligt volgens Sabam aan het succes van Nottet in Frankrijk en de populariteit van Blanche na het Eurovisiesongfestival, die toen eindigde op de vierde plaats.

Sabam verdeelde in 2017 bijna 118 miljoen euro aan auteursrechten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten