Overname Team Sky door rijke miljardair onder vuur door milieu-activisten

Foto: BELGAIMAGE

Team Sky en manager Dave Brailsford werden de voorbije jaren al onder vuur genomen over dopinggeruchten, maar sinds de overname door Ineos dinsdag komt er ook kritiek uit onverwachte hoek: de milieugroeperingen.

De reden van de kritiek is niet ver te zoeken. Team Sky reed de voorbije Tour de France met een afbeelding van een walvis op de rug. Daar stond Ocean Rescue bij, met de hashtag passonplastic (neen tegen plastic). Om vervolgens dinsdag trots aan te kondigen dat de ploeg gaat vanaf 1 mei officieel Team Ineos heten. Ineos, een chemiereus en één van de grootste producenten van plastic in Europa, die bovendien het omstreden schaliegas laat overkomen uit de VS om zijn fabrieken aan te drijven. Niet verwonderlijk dat milieugroeperingen op hun achterste poten staan.

In juni verklaarde teammananger Dave Brailsford nog vol overgave “hoe belangrijk het is voor een wielerteam als Team Sky om de leiding te nemen in de strijd tegen het gebruik van plastic”. “De aard van onze sport brengt met zich mee dat we een speciale verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van het milieu”, zei Brailsford toen. Kopman Chris Froome voegde daar aan toe: “Het gebruik van plastic is een belangrijk onderwerp en heeft een gigantische impact op de wereld waarin we nu leven.” Niet bepaald de filosofie van nieuwe eigenaar Jim Ratcliffe, de rijkste man van Groot-Brittannië en eigenaar van Ineos.

Overname Team Sky door rijke miljardair onder vuur door milieu-activisten
Foto: BELGA

“De overname van Team Sky is de laatste nieuwe flagrante poging tot greenwashing van Ineos”, zegt Tony Bosworth van Friends of the Earth. “Wielrennen is een van de meest succesvolle en populaire sporten in het Verenigd Koninkrijk, maar willen Geraint Thomas en Chris Froome echt geassocieerd worden met een planeetvernietigend bedrijf zoals Ineos? Het is wel een héél harde verandering van toon van Team Sky om van de Ocean Rescue-campagne om plastic vervuiling uit onze oceanen te laten verdwijnen over te schakelen naar een van de grootste plastic producenten van Europa.”

Door Maarten Delvaux en Jan-Pieter De Vlieger