“Doe je ogen toe, neem een pilletje en laat het gebeuren”: Pano-reportage schetst onthutsend beeld van tienerpooiers en hun slachtoffers

Bron © Pano, Belga

Verschillende slachtoffers getuigden woensdagavond in Pano over wat ze moesten ondergaan toen ze in de greep waren van tienerpooiers. Een journaliste van het programma deed zich voor als 16-jarig meisje en schrok ervan hoe snel ze benaderd werd.

De bal ging aan het rollen toen een 19-jarig meisje de redactie van Pano benaderde omdat ze haar verhaal wilde doen. Het meisje was in de greep van tienerpooiers beland nadat andere slachtoffers, meisjes van 15 à 16 jaar, contact met haar hadden opgenomen. “We kunnen heel veel geld verdienen”, zeiden ze haar. “Je moet gewoon goed zijn met de klant, lief doen, nep doen. Doe je ogen desnoods toe. Er bestaat ook medicatie tegen. Je moet gewoon pilletjes pakken. En het duurt maar heel even.”

De tienerpooier van Stefanie (schuilnaam) was de in opspraak gekomen rapper Moreno, over wie Soufiane Eddyani een nummer maakte “omdat hij gepakt was door het systeem”. “Ik volgde hem op Facebook en ging door een moeilijke periode. Ik stuurde hem zelf een berichtje dat ik hem tof vond en van zijn muziek hield.”

Stefanie schreef dat ze weggelopen was van thuis, en sprak met hem af. “Hij heeft me gedwongen tot seks en andere handelingen.” Ze bleef toegeven omdat ze naar hem opkeek. “Ik was bang en vond het vies, maar ik deed het. Ik snoof zoveel dat ik niet meer wist wat ik deed.” Bij monde van zijn advocaat ontkent Moreno dat het zo is gegaan.

Meerdere klanten per dag

Ook andere slachtoffers getuigen in Pano. Allemaal zijn ze op een kwetsbaar moment in hun jeugd in de val gelokt en “gewillig” gemaakt met drank en drugs. Zo is er Jennifer (schuilnaam) die op haar dertiende al in de prostitutie belandde en meerdere klanten per dag ontving voor haar pooier. Ze leefde op dat moment in hotelkamers. “Ik was heel vaak alleen met hem. Maar als er klanten waren, was dat in een andere kamer. Dan ging ik daarna weer bij hem in de kamer ernaast. Dan was het leven weer zoals vroeger, alsof er niets gebeurd was.”

Twintig minuten kregen de klanten, en zeker niet meer. “Als het uitliep, kreeg ik klappen van mijn pooier.” Het probleem was dat Jennifer verliefd op hem was. “Hij zei me dat hij me dat liet doen uit financiële nood. Maar we gingen een nieuwe auto kopen toen, met nood had dat niets te maken. Ik heb gewoon een nieuwe auto voor hem verdiend. Veel meer dan dat.”

Undercover

Een redactrice van Pano deed zich online voor als meisje van zestien jaar om te zien hoe snel ze benaderd zou worden. Via Tinder contacteerden tientallen mannen haar, die haar vroegen via Snapchat te communiceren. Daar verdwijnen de berichten na elke seconden: minder risico dus.

In nog geen twee weken tijd boden zeven mannen aan om haar “op de markt te brengen” als haar pooier. Ze ontmoet een van hen en er wordt een minimumbedrag van 80 euro voorgesteld voor seks. Gemiddeld is dat 120 à 130 euro, waarvan 100 voor haar is en 20 voor hem.

Bekijk de reportage hier.

Politieke reacties: “Absolute prioriteit”

De aanpak van tienerpooiers is een “absolute prioriteit” voor justitie en hulpverlening. Dat zeggen federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in een gezamenlijke reactie op de reportage. Ze bestempelen de seksuele uitbuiting van minderjarigen respectievelijk als “verwerpelijk” en “aanstootgevend en onaanvaardbaar”.

De twee CD&V-excellenties benadrukken dat de aanpak van tienerpooiers al jarenlang een prioriteit is bij politie, gerecht en hulpverlening. Ze sommen daarbij de inspanningen op van justitie en hulpverlening, gaande van de gerichte opsporing op het internet door de cel Internetrecherche tot bijkomende plaatsen in de jeugdhulp en de centrale rol van de vzw Payoke als meldpunt voor slachtoffers van tienerpooiers.

Vooral in Antwerpen

Volgens Geens en Vandeurzen blijkt uit de cijfers dat tienerpooiers vooral actief zijn in Antwerpen. “Een rondvraag bij referentiemagistraten in februari 2019 leert dat voor de provincie Antwerpen in 2018 een dertigtal dossiers werden onderzocht, waarvan een aantal nog lopende is. Er zijn in totaal vijf vonnissen geveld. Voor 2019 betreft het zeventien strafonderzoeken, zowel nieuw geopende dossiers als lopende dossiers van 2018”, klinkt het.

Voor SP.A-voorzitter John Crombez, die zelf een aantal slachtoffers van dichtbij opvolgde, maakt de Pano-uitzending opnieuw duidelijk “dat ons justitieel apparaat faalt” als het gaat over de vervolging van tienerpooiers. “De slachtoffers begrijpen echt niet dat de daders zo snel weer vrijkomen. Er is geen uniform vervolgingsbeleid en justitie springt veel te laks om met de strafuitvoering. Een uniforme en harde aanpak is een belangrijk deel van de oplossing”, zegt Crombez. “Daarnaast hebben de jonge slachtoffers vooral nood aan langdurige bescherming, veiligheid en therapie op maat. Dat aanbod is vandaag zo goed als onbestaande.”

Iedereen met vragen over dit onderwerp kan terecht bij Child Focus op het nummer 116000 of op www.stoptienerpooiers.be.

Door Guy Stevens
Laad meer berichten...