Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

22/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Meer dan 20 meldingen van online racisme na Christchurch

“Eigenlijk moeten we nu op straat komen en dansen en zingen voor wat in Christchurch gebeurd is.” Je kan dezer dagen niet door Facebook of Twitter scrollen of je struikelt over de racistische commentaren. Dat merkt ook gelijkekansencentrum Unia: voor het vierde jaar op rij is het aantal dossiers over racisme toegenomen. Na het drama in Nieuw-Zeeland, kreeg Unia zelfs meer dan twintig meldingen van surfers die zich stoorden aan racistische praat.

In 2018 behandelde Unia 866 klachten over racisme, waarvan een groot deel over racisme op het net. Een jaar eerder waren dat nog maar 782 dossiers. Wie verder terugkijkt, ziet dat het aantal klachten over racisme in vijf jaar tijd met de helft is toegenomen. Een vierde van al die klachten gaat over media en vooral sociale media.

Om daar wat aan te doen, pakt Unia samen met minister Kris Peeters (CD&V) uit met een campagne. ‘Stop Racisme’ is niet enkel online te zien, maar ook op de schermen van de NMBS. Op de website staat ook een projectoproep voor organisaties die zich inzetten tegen racisme, die tot 30.000 euro subsidies kunnen ontvangen voor een project.

“Racisme bestaat helaas overal”, zegt Unia-directeur Els Keytsman. “Het mag geen taboe zijn, dus is een campagne een goede zaak. Maar we moeten meer doen: het wordt ook dringend tijd dat er een nationaal actieplan uitgerold wordt om over alle grenzen en regeringen heen racisme aan te pakken.”(mvdr)

www.stopracisme.be