Vlaanderen start met laagdrempelige psychologische hulp voor ouderen

Bron © BELGA

Themabeeld. Foto: Phanie

Vlaanderen start een proefproject waarbij eerstelijns psychologische hulp aan ouderen wordt aangeboden. Het gaat om ouderen met milde tot matige klachten, die op korte termijn hulp nodig hebben en die vrij snel kunnen worden geholpen. Voorlopig schieten zes projecten uit de startblokken, die naar schatting jaarlijks elk zowat 200 ouderen zullen kunnen helpen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) mikt specifiek op de ouderen. Zij vallen immers uit de boot bij het federale terugbetalingssysteem van eerstelijnspsychologen dat sinds kort is uitgerold. Dat richt zich specifiek tot volwassenen van 18 tot 65 jaar. “Maar ook ouderen hebben recht op een laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare eerstelijns psychologische zorg”, luidt het.

Bedoeling is dat de eerstelijnspsycholoog een inschatting maakt van het probleem en kortdurende zorg verleent in een vijftal sessies. Binnen het project wordt de ouderen een tarief van 11 euro per consultatie aangerekend, of 4 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming krijgt. Zeer kwetsbare ouderen hoeven niets te betalen.

Voor het proefproject is 455.000 euro voorzien op jaarbasis. Daarmee kunnen zes projecten aan de slag, die elk een master in de psychologische wetenschappen met minstens vijf jaar beroepservaring kunnen aanwerven.

AANGERADEN
Meest recent