COLUMN. Hugo Coorevits waarschuwt Nibali: “Verhuis naar Trek-Segafredo moet meer zijn dan een jachttrofee voor de koffiekoning

Elke zaterdag geeft Hugo Coorevits (59), de Flandrien onder de wielerjournalisten, zijn visie op de koers, zijn koers. Tegen de wind in als het moet. Ook Vincenzo Nibali, vorig jaar nog winnaar van Milaan-Sanremo, wordt niet gespaard.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Moderne wielersprookjes hebben zelden een happy end. Neem nu dat van prins Nasser en de Haai van Messina: na twee leuke jaren zit er bij Bahrain-Merida en Vincenzo Nibali een haar in de boter. De kans dat Lo Squalo langer blijft, lijkt 0 procent. De kans dat Nibali in augustus bekendmaakt dat hij met zijn hele hofhouding vertrekt, is nu 100 procent. Voor het pakket-Nibali – trainer Slongo, fysiotherapeut Palini, osteopaat Carretta, dokter Magni, communicatieverantwoordelijke Pizzorni, broer Antonio – heeft Segafredo op jaarbasis een kleine vier miljoen euro veil. Massimo Zanetti maakt Nibali al heel lang het hof. Hij is de eigenaar van ­Segafredo. De koffiekoning wou Nibali al vóór 2017, maar de Siciliaan had zijn woord gegeven aan de Bahreinse prins-triatleet Nasser. Bahrain-Merida was geboren, de eerste WorldTourploeg van het Midden-Oosten.

La Gazzetta dello Sport plaveit al maanden mee de weg naar de uitgang bij de ploeg waarvoor Lo Squalo zowel Il Lombardia 2017 als Milaan-Sanremo 2018 won en twee jaar geleden derde werd in de Giro en tweede in de Vuelta.

Tijdens het trainingskamp in december op Hvar viel op dat Nibali kort van stof was. Hij zei dat hij van Bahrain-Merida naar de Tour moet, maar enkel op een derde eindzege in de Giro mikt. Op de vraag of Sky hem voor 2020 wou, antwoordde hij gepikeerd: “No comment.”

Op kerstdag werd duidelijk dat de relatie minder liep. Op Twitter dook een kattebelletje op waarin stond dat er betalingsachterstand was bij Bahrain-Merida. Nibali bevestigde dat in januari. Al snel volgde op de luchthaven Malpensa eerst een gesprek met Luca Guercilena, de ploegmanager van Trek Segafredo. Na de middag deed De Haai de onderhandelingen over met Bahrain-Merida. Beide ploegen zwaaiden met een tweejaarscontract. Maar dan kwam de UAE Tour, waar Bahrain-Merida de geplande contract­bespreking vooruitschoof tot na de Giro. Wat bij Nibali in slechte aarde viel.

In de Tirreno kreeg de winnaar van de drie grote ronden al de gelukwensen van toekomstige ploegmaten die blij zijn met zijn komst. De Haai hield de boot af. Hij zei dat ze meer wisten dan hijzelf, maar het is duidelijk dat zijn bedje gespreid is bij Trek-Segafredo. Met Nibali erbij, wenkt een nieuwe langere deal tussen Segafredo en teameigenaar Guercilena die nu 2020 overlapt. Gaat de terugkeer van hét nationale boegbeeld gepaard met een ­échte boost van het zieltogende Italiaanse profwielrennen, dan is de move niet voor niets. In het andere geval is Trek-Segafredo simpelweg een terminus. Een eindstation waar vedetten hun oude dag slijten. De broers Schleck, Horner, Voigt, Hesjedal, Cancellara, Contador en Porte gingen Nibali al voor. Dan is De Haai voor de Italiaanse koffiekoning ­enkel maar een jachttrofee, en kan Nibali na zijn carrière zijn verdere leven lang Segafredo-espresso’s promoten.