Abonnee worden? Kies je leesformule

23/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Hoe Jef Vermassen elke keer weer wint

26 jaar geëist, en vrijdagochtend gewoon naar huis. Het is geen toeval dat Jef Vermassen (71) alweer een zaak heeft gewonnen. “Hij verstaat als geen ander de kunst om een jury te overtuigen van zijn gelijk”, zeggen vriend en vijand. “Bijna vijftig jaar ervaring. Meer dan honderd assisenzaken. Hij kent álle truken van de foor. En hij speelt ze meesterlijk uit.”

“Dit is echt zijn strafste stoot ooit.” Gust Verwerft, assisenjournalist met een indrukwekkende staat van dienst, wikt zijn woorden niet, zegt hij zelf. “Ik heb al veel gezien van Jef Vermassen – alle 102 assisenzaken bijvoorbeeld – maar wat hij daar in Leuven heeft gepresteerd, is echt groots.” Want het Openbaar Ministerie eiste 26 jaar, Jef Vermassen pleitte en zijn cliënte kreeg de minimumstraf: vijf jaar voorwaardelijk, ook al was de neurochirurg schuldig bevonden aan moord op haar dochter van 14. Ze moet geen dag meer naar de cel.

Er is één codewoord, zegt Willy De Buck, jarenlang assisenverslaggever van Het Nieuwsblad en kenner van het werk van Vermassen: “Empathie. Zijn inlevingsvermogen is fenomenaal. Vermassen verstaat de kunst om zich te verplaatsen in de schoenen van de jury én om die juryleden zo te bewerken dat ze zich moeiteloos kunnen voorstellen wat zijn cliënte heeft gedreven om te doen wat ze gedaan heeft. Zo creëer je begrip. En dat is cruciaal in assisen, waar alles om emoties draait. Jef Vermassen is de meester van de emotie en hoe die te bespelen.”

Voeg daar nog zijn welbespraaktheid aan toe, en je hebt de perfecte mix, zegt De Buck. “Hij speelt perfect de rol van eenvoudige jongen uit Aalst. Hij gebruikt nooit moeilijke woorden en brengt het zo overtuigend dat juryleden een onweerstaanbare drang voelen om hem te geloven.”

Willy De Buck voormalig assisenjournalist Het Nieuwsblad “Hij brengt het zo overtuigend dat juryleden een onweerstaanbare drang voelen om hem te geloven”

Daarbij schuwt hij de lepe truken niet, zeggen Verwerft en De Buck. “Hij kan putten uit een jarenlange ervaring. Hij diept bij elk pleidooi wel details op uit andere zaken, en verdraait die soms zo dat ze perfect in zijn kraam passen. Het klinkt allemaal enorm aannemelijk, ook al is het niet altijd helemaal correct.”

“Hij zal er ook niet voor terugdeinzen om zichzelf in de strijd te werpen. De neurochirurg heeft hem indertijd geopereerd van een hernia die hem behoorlijk parten speelde. Zij heeft mijn leven gered, roept hij dan enigszins overdreven uit in de rechtszaal. Hoe zou zo’n vrouw dan in godsnaam een koele, berekende moord kunnen plegen? Doorzichtig, misschien. Maar het werkt.”

Jan De Man, confrater van Vermassen en zelf ook een niet onverdienstelijke assisenpleiter, heeft nóg een verklaring voor zijn succes: “Hij pikt zijn zaken er zorgvuldig uit. Jef zal niet zomaar iedereen verdedigen. Door zijn ervaring weet hij perfect bij welke zaak hij veel kans heeft om te gloriëren, waarmee hij een jury van zijn gelijk zal kunnen overtuigen. En die neemt hij aan. Je zal hem nooit een gangster zien verdedigen die moordde om het geld. Zoiets krijg je toch niet recht gepraat, dus dat doet hij niet.”

AANGERADEN
Meest recent