Kalifaat lijkt ten einde: “ISIS heeft laatste bastion in Syrië verloren”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de VS gesteund worden, hebben zaterdagochtend “de totale overwinning” uitgeroepen op terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) in Syrië. Het zelfverklaarde kalifaat dat ISIS had uitgeroepen, en dat delen van Syrië en van Irak omvatte, is daarmee beëindigd, klinkt het.

Vrijdagavond verklaarde het Witte Huis al dat het ISIS-gebied in Syrië voor honderd procent was ingenomen. Er waren toen wel nog meldingen over gevechten in de buurt van het laatste bolwerk: het dorp Baghouz, in de provincie Deir Ez-zor aan de grens met Irak.

Het hoogtepunt van Islamitische Staat dateert van 2014, toen ISIS de miljoenenstad Mosul in het noorden van Irak controleerde. Kort nadien riep IS-leider Aboe Bakr al-Bagdadi het kalifaat uit. Onder leiding van de VS begon een internationale coalitie aan de herovering van het gebied. In de zomer van 2017 werd Mosul bevrijd en enkele maanden later viel ook de onofficiële hoofdstad al-Raqqa. Het was echter wachten tot vandaag/zaterdag vooraleer de volledige overwinning kon worden uitgeroepen.

Maandenlange strijd

Troepen onder leiding van de Koerden hebben maandenlang gevochten voor het laatste ISIS-bastion. Volgens mediaberichten zou ook Aboe Bakr al-Bagadadi in Baghouz geweest zijn vooraleer het offensief begon. De voorbije weken gaven duizenden ISIS-strijders zich al over. Zij zijn gevangen genomen en worden verhoord. Tienduizenden burgers sloegen op de vlucht.

Zelfs al na het heroveren van Baghouz zal Islamitische Staat een bedreiging blijven, zo voorspellen analisten. Zo blijft het gevaar bestaan van geïsoleerde groepen jihadisten die aanslagen plegen of aanvallen uitvoeren.

Door gjs
Laad meer berichten...