Stoffel Vandoorne valt opnieuw uit in Formule E, Jérôme D’Ambrosio blijft tweede in het kampioenschap na zesde race van het jaar

Foto: Gregory Lenormand / DPPI

Zaterdagochtend was het weer tijd voor een nieuwe Formule E-race, dit keer in het Chinese vakantieoord Sanya. Voor onze landgenoten werd het echter geen plezierreisje. Stoffel Vandoorne viel al in de eerste ronde uit na een botsing met Sam Bird, tot voor deze race de kampioenschapsleider. Regerend kampioen Jean-Eric Vergne won de race, Jérôme D’Ambrosio bleef uit de problemen en werd zesde.

Stoffel Vandoorne liet zich dit seizoen al een paar keer opmerken met knappe kwalificaties, maar in het uiterste zuiden van China vielen de chronoritten tegen voor de Rumbekenaar. Vandoorne kwam niet verder een 13de plaats in zijn HWA-bolide en mocht tot overmaat van ramp ook snel inpakken in de race. Onze landgenoot ging in de eerste ronde te laat in de ankers en klapte op de achterkant van kampioenschapsleider Sam Bird (Envision), die ook meteen mocht beschikken.

Helemaal voorin behield polesitter Oliver Rowland (Nissan e.dams) zijn leiderspositie tot diep in de race, toen regerend kampioen Jean Eric Vergne (DS Techeetah) zijn beslissende inhaalbeweging plaatste. Toch werd het nog even spannend toen er met nog iets meer dan 10 minuten op de klok plots een rode vlag werd uitgehangen. De reden: de gecrashte BMW Andretti van Alexander Sims, die heel gevaarlijk op de weg geparkeerd stond.

D’Ambrosio blijft kalm

Na een neutralisatie van zo’n twintig minuten werd de race verdergezet. Vergne kwam nooit echt meer in de problemen, maar achter hem ging het nog stevig mis tussen onze noorderbuur Robin Frijns (Envision) en Lucas Di Grassi (Audi Sport). De twee reden elkaar uit de race, wat dan weer koren op de molen was van onze landgenoot Jérôme D’Ambrosio: hij hield het hoofd koel in de slotfase en schoof zo nog op naar plek zeven. Dat werd zelfs nog een zesde plek nadat Sébastien Buemi een tijdstraf kreeg, waardoor D’Ambrosio met acht punten terug naar huis mag.

Achter Vergne mochten Oliver Rowland en Antonio Felix Da Costa (BMW Andretti) mee op het podium. Da Costa is de nieuwe kampioenschapsleider met 62 punten. Jérôme D’Ambrosio is nog altijd tweede en telt nu 61 punten. En ook daarachter zijn de verschillen miniem: Jean Eric Vergne (54), Sam Bird (54), Edoardo Mortara (53) en Lucas Di Grassi (52) volgen op zeer korte afstand. Alles kan dus nog. En dat werd opnieuw bewezen in Sanya, waar Vergne de zesde verschillende winnaar werd in evenveel races...

Formule E trekt naar Europa

Na omzwervingen in Zuid-Amerika, Azië en zelfs Afrika komt de Formule E nu naar ons continent. De volgende vijf races worden op Europese bodem verreden, te beginnen met de ePrix van Rome op zaterdag 13 april. Nadien volgen races in Parijs, Monaco, Berlijn en Bern. De twee slotmanches zijn in New York op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli.

Door svar
  • AANGERADEN