Evacuatie van 1.300 opvarenden stopgezet: gestrand cruiseschip aangemeerd in haven

Bron © bt.no , skynews

Het cruiseschip Viking Sky, dat zaterdagmiddag voor de westelijke kust van Noorwegen averij heeft opgelopen, vaart zondagmorgen op eigen kracht weer, aldus een woordvoerder van Viking Ocean Cruise. De evacuatie is stopgezet. Buitenlandse Zaken laat, na contact met de bevoegde diensten, weten dat er geen reden is om aan te nemen dat er Belgen aan boord zouden geweest zijn van het schip. Intussen is het schip veilig en wel aangemeerd.

De motoren van het schip Viking Sky waren uitgevallen, net op het moment dat het cruiseschip in een zware storm terechtkwam. Door de lage druk in het gebied is er momenteel veel wind, een groot waterniveau, onweer en hoge, wilde golven die tot 8 meter hoog kunnen gaan. Daardoor was het schip aan het afstevenen op de kust, en moesten de passagiers uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd worden.

Geassisteerd door twee bevoorradingsschepen en een sleepboot zet het schip op eigen kracht “veilig” koers naar de haven van Molde, aldus de woordvoerder. In Noorse media luidt het dat die tocht behoedzaam verloopt. Omstreeks 16.15 kon het schip aanmeren in de haven van Molde.

Aan de evacuatie van 15 tot 20 mensen per helikopter is een einde gekomen, al houdt volgens Noorse media de kapitein een hervatting in zijn achterhoofd. Aan boord zijn er nog 436 passagiers en 458 bemanningsleden, zegt Viking Ocean Cruise. Er zijn 479 passagiers naar de wal gebracht, er worden schikkingen getroffen om hen naar huis te laten vliegen. De eersten vertrekken al zondag.

Gewonden

Twintig mensen hebben verwondingen opgelopen en hebben verzorging in Noorse medische centra gekregen. Sommigen mochten al beschikken, aldus de woordvoerder.

De meeste passagiers zijn Amerikanen en Britten, maar er zijn volgens Noorse media ook opvarenden uit veertien andere landen. De passagiers spreken wel allemaal Engels, meldt norwaytoday.info.

Inmiddels heeft het Noorse Viking Ocean Cruise de voor 27 maart voorziene afvaart, ‘Scandinavia & the Kiel Canal’, geannuleerd.

Tweede schip

Zaterdagnamiddag kwam er intussen ook een melding van een tweede schip dat in de buurt van Hustadvika een noodsignaal uitstuurde. Het gaat om een vrachtschip. Twee helikopters zijn naar dat schip onderweg. Het zou net als het cruiseschip met motorproblemen kampen. De negen bemanningsleden worden in veiligheid gebracht.

Evacuatie van 1.300 opvarenden stopgezet: gestrand cruiseschip aangemeerd in haven
Foto: REUTERS
Evacuatie van 1.300 opvarenden stopgezet: gestrand cruiseschip aangemeerd in haven
Foto: REUTERS
Door lbo, gjs, adm
AANGERADEN
Meest recent