Tot tranen toe bewogen winnaar Julian Alaphilippe: “Ik heb tijd nodig om te realiseren wat ik heb gepresteerd”

Foto: Photo News

Hij stond als topfavoriet aan de start van Milaan-Sanremo en hij won. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick Step) zorgde voor de selectie op de Poggio en liet in de eindspurt niemand een schijn van een kans. “Ik heb tijd nodig om dit te realiseren.”

Julian Alaphilippe wist met zijn vreugde achteraf geen blijf. “De ploeg heeft hier fantastisch werk geleverd en dat vertrouwen mocht ik niet beschamen”, klonk het. “Tim Declercq reed een fantastische wedstrijd en op de Poggio hebben de andere ploegmaats het tempo hoog gehouden met de bedoeling een selectie door te voeren. Net onder de Poggio ben ik dan zelf gegaan. Ik wilde zien wie er overbleef.”

Wat volgde was een zenuwslopende finale. Alaphilippe: “Ik gebruikte de afdaling om te recupereren. In de laatste twee kilometer had ik maar één ding voor ogen: winnen. Ik mocht mijn ploegmaten niet ontgoochelen na al het werk dat ze hadden geleverd.”

En wat een spurt werd het. Alaphilippe reageerde gevat op een late uitval van Mohoric. “Toen hij op zeshonderd meter van de finish iedereen probeerde te verrassen, heb ik meteen gereageerd. Ik ben beginnen spurten en won. Wat ik nu voel, nu ik mijn eerste monument win? Dat kan ik echt niet beschrijven. Ik zal tijd nodig hebben om te beseffen wat ik heb gerealiseerd. Mijn ploegmaten waren allemaal in tranen, het is dankzij hen dat ik hier vandaag heb gewonnen.”

Door gvdl