Van Avermaet erg ontgoocheld: “Ik kan alleen maar kwaad zijn op mezelf”

Wie dé verliezer van Milaan-Sanremo was? Had je het zaterdag aan Greg Van Avermaet gevraagd, hij had zonder twijfel naar zichzelf gewezen. Dan wordt er eens met een kleine groep gespurt om de zege gespurt in Milaan-Sanremo en dan laat hij zich ringeloren net voor de Poggio. Nooit zagen we zo’n zwaar teleurgestelde Van Avermaet. “Ik kan alleen maar kwaad zijn op mezelf.”

Je was zaterdag erg teleurgesteld. In jezelf? In je ploegmaats? In het wedstrijdverloop?

“In mezelf. Ik had altijd bij de groep moeten zijn die voor de overwinning spurtte. En het is niet de eerste keer dat ik die fout maak. Twee jaar geleden was het net hetzelfde. Maar toen waren ze maar met drie. Nu was het een groep van liefst tien man, op zo’n aankomst. Als je daar dan niet bij kan zijn… Dat is mij in mijn carrière maar weinig overkomen. Ik heb mezelf heel erg tekortgedaan.”

“Ik zat veel te ver op de Poggio. Op de Cipressa was ik mooi opgeschoven. In de afdaling zat ik bij de eerste dertig man. En ook op anderhalve kilometer voor de voet zit ik nog perfect in het wiel van Schär. Maar dan wordt er wat geduwd en gewrongen en ineens was ik hem kwijt. Er zat niet anders op dan mijn eigen weg te zoeken, maar wat ik ook probeerde, ik zat telkens ‘geblokkeerd’. Ik moest remmen, optrekken, en op den duur zat ik in veertigste positie. Ik hoopte nog dat ze op het eerste deel van de Poggio niet te snel zouden rijden. Dan had ik nog kunnen opschuiven en was er geen man overboord. Maar wat ik vreesde, gebeurde: Quick Step reed een heel strak tempo en zette iedereen à bloc.”

Misschien moeten we besluiten dat Milaan-Sanremo gewoon jouw wedstrijd niet is.

“Dat is inderdaad zo. Maar toch sta ik elke keer weer aan de start met het idee: Dit jaar wordt mijn jaar. De verwachting is er nog altijd. En opnieuw: dit was mijn kans om hier te winnen. Net dat maakt het zo bitter.”

Gaat dit de volgende weken nog een invloed ­hebben? Al is het maar mentaal?

Bwah, het is gewoon veel leuker om hier met een resultaat weg te gaan. Anderzijds weet ik ook dat zelfs al ben ik bij die groep het nog niet zeker is dat hier win. Bovendien heb ik dit jaar al een resultaat gehad. De Omloop Het Nieuwsblad, de Strade: daar was ik wel goed. Terwijl ik vorig jaar nog helemaal geen resultaat had geboekt op dit moment. Maar misschien zeg ik dat wel om mezelf te troosten?”

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Door wvo