Ronnie O’Sullivan evenaart “niet te evenaren” record met gekke pots en is weer nummer één, maar: “Ach, het is gewoon een tijdverdrijf”

Foto: AFP

In het Welshe Llandudno heeft Ronnie O’Sullivan de eerste editie van het Tour Championship gewonnen. De 43-jarige Engelsman was in de finale met 13-11 te sterk voor Neil Robertson. Na negen jaar is ‘The Rocket’ zo weer de nummer één in het snooker.

De Engelsman had zich voor de finale geplaatst na een thriller tegen Judd Trump (10-9) en moest nu opnieuw het onderste uit de kan halen tegen Robertson. ‘The Rocket’ kwam 6-3 voor, maar de Australiër kwam weer gelijk bij 8-8. O’Sullivan potte dan een straffe 129 weg, maar Robertson hield stand tot 10-10. Via frames van onder andere 91 en 89 haalde O’Sullivan de 13-11-zege toch binnen.

Tussendoor maakte ‘The Rocket’ ook enkele waanzinnige pots:

“Tijdverdrijf”

O’Sullivan heeft nu evenveel ‘ranking toernooien’ gewonnen als Stephen Hendry, namelijk 36. Een evenaring dus van een record dat velen lange tijd als “niet te evenaren” bestempelden. De Engelsman wordt ook voor het eerst sinds 2010 weer nummer één van de wereld. Een uitzinnige O’Sullivan dus na afloop? Natuurlijk… niet.

“Of dit goed voelt? Ach weet je, het is voor mij tegenwoordig een tijdverdrijf. Ik hou ervan om te trainen en dit is de beste job die ik ooit gedaan heb”, klonk het bij de gelaten Engelsman. “Ik speel gewoon genoeg om mezelf ervan te overtuigen om te trainen. Ik kan doen wat ik wil. De meeste mensen doen een job die ze niet graag doen. Ik wel, ook al zijn er dingen die ik niet leuk vind. Ik moet gewoon genoeg spelen om mijn gezicht te laten zien. Dat is al wat ik doe, eigenlijk.”

Oké, en de evenaring van het record van Hendry dan? “Het is een van de records dat leuk is om te hebben. Samen met de centuries (meer dan 1.000, red.) en de majors (19 keer winst in de drie grootste toernooien, red.). Er is er nog eentje over, het aantal wereldtitels. Maar ik zie dat niet gebeuren. Nummer één van de wereld? Gek en vreemd want ik heb maar de helft van de toernooien gespeeld. Geen idee hoe dat gebeurd is”, aldus ‘The Rocket’.

Door Vincent Van Genechten
    Meest recent