Minister hekelt bemoeienis van energiewaakhond over slimme meters: “Ze zaaien ongerustheid”

Foto: Lisa Van Damme; LVD

De uitrol van de slimme meters blijft een hobbelige rit. Nu is het energieregulator VREG die vraagtekens plaatst bij een van de aanpassingen die het Vlaams Parlement wil doen. Die is “discriminerend” volgens de waakhond. De politiek trekt zich daar niets van aan. “De regulator zaait ongerustheid en dat is nergens voor nodig”, zegt minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD).

Het was het grote struikelblok voor het uitrollen van de digitale meters. Hoe zorg je ervoor dat mensen die nu zonnepanelen en een terugdraaiende meter hebben niet plots meer moeten betalen in het nieuwe systeem? Voor zo’n 40 procent van de mensen die het lieten narekenen op de site van energieregulator VREG was dat het geval. Kan niet, vonden de Vlaamse meerderheidspartijen, die een oplossing uitdokterden.

Wie nu in het systeem met een teruglopende teller zit, kan ervoor kiezen om het oude systeem nog vijftien jaar aan te houden. In dat geval wordt nog altijd een brute schatting gemaakt van de eigen aangeleverde energie. Of hij kan in het nieuwe systeem stappen, en dan wordt de eigen bijdrage heel precies berekend.

Discriminatie

Maar deze nieuwe oplossing zou beter weggestemd worden, adviseert de regulator nu. Ze kan voor liefst drie vormen van discriminatie zorgen, vreest de VREG. Tussen wie zonnepanelen heeft en wie er geen heeft, tussen wie nu al zonnepanelen heeft en wie er plaatst na 2020 (wanneer het decreet van kracht wordt), en tussen mensen met installaties die ouder zijn dan vijftien jaar en installaties die jonger zijn. Wie dus naar de rechter trekt, maakt volgens de VREG een goede kans om gelijk te krijgen. Bovendien is het volgens de Europese richtlijnen aan de regulator om de tarieven te zetten, niet aan de politiek.

Geen koerswijziging

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) vindt het maar niets dat de VREG zich komt moeien. “We hebben ons eigen juridisch advies ingewonnen en dit decreet is waterdicht. Wie investeert in zonnepanelen moet zijn rendement kunnen halen. Daarvoor zijn we met deze oplossing op de proppen ge­komen.” Ze is dan ook niet van plan haar koers te wijzigen.

De andere meerderheidspartijen sluiten zich daarbij aan. “De Europese regelgeving bepaalt dat de politiek mag ingrijpen in de tarieven om de energie-omslag mogelijk te maken”, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). “En wat de discriminatie betreft, we laten de mensen de keuze en het staat de VREG vrij om met een inno­vatief tariefsysteem te komen om investeringen in duurzame energie aan te moedigen. Maar dat heb ik nog niet gezien.”

“Het staat de politiek vrij om ons advies naast zich neer te leggen”, zegt de VREG. “Maar als er achteraf problemen komen, dan kunnen ze niet zeggen dat wij ons werk niet hebben gedaan.”

Door Arnout Gyssels
AANGERADEN