Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

26/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een jaar mystery calls zonder resultaat

Bijna een jaar nadat het gebruik van mystery calls tegen arbeidsmarktdiscriminatie mogelijk gemaakt werd, is de techniek nog nooit gebruikt.

Een deel van de oorzaak moet gezocht worden bij het juridische kader. Inspecteurs zijn verplicht om zich te identificeren bij controles. Wanneer ze zich bij mystery calls onder een valse naam of met een vals diploma aanbieden, overtreden ze de wet. Om dat op te lossen, was er eerst een omzendbrief nodig, en die liet lang op zich wachten. En de drempel om mystery calls te gebruiken blijft ook nu nog erg hoog. Zo kan het pas nadat er klachten of meldingen zijn binnengelopen over het bedrijf.

De wet is door al die randvoorwaarden onuitvoerbaar, zegt Sarah Scheepers van het platform Praktijktesten Nu. “Er moet eigenlijk al haast bewijs zijn van discriminatie vooraleer je praktijktesten mag uitvoeren. Maar dat bewijs verzamel je pas met mystery calls.”

Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zijn er wel vier dossiers lopende waarin mystery calls ingezet zijn of zullen worden. (blg)