NASA annuleert groots aangekondigde vrouwelijke ruimtewandeling: “We hebben niet genoeg ruimtepakken in juiste maat”

NASA-astronaute Christina Koch zou een van de deelnemers aan de volledig vrouwelijke ruimtewandeling zijn. Foto: AFP

De plannen voor een volledig vrouwelijke ruimtewandeling, die normaal gezien op 29 maart zou plaatsvinden, zijn in het water gevallen. De reden? Er zijn niet voldoende ruimtepakken in de juiste maat beschikbaar.

Met veel bombarie kondigde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA eerder deze maand aan dat astronautes Christina Koch en Anne McClain op 29 maart samen het International Space Station (ISS) zouden buitenstappen voor een ruimtewandeling. Het zou de eerste keer zijn dat er alleen vrouwen zouden deelnemen aan zo’n wandeling. De vorige keren ging het telkens om “gemengde” expedities.

Maar, die plannen moeten nu worden bijgesteld. “Deels wegens een tekort aan de juiste ruimtepakken”, aldus McClain. Uit haar eerste ruimtewandeling was gebleken dat een “medium” pak haar het best zou passen. Het probleem: dat geldt ook voor Koch en tegen vrijdag kan er maar één zo’n pak gemaakt worden. Omdat McClain er al een ruimtewandeling heeft opzitten, gaat de kans nu naar Koch.

Koch wordt zo de 14e vrouw in de geschiedenis die een ruimtewandeling doet. De Russische Svetlana Savitskaja was 35 jaar geleden de allereerste.

Door mtm