Dille figureert in videoclip Drag queens in limousines

Gent - Divan, de zanger van de Gentse groep Hermitage, waarmee hij Nederlandstalige pop brengt, heeft met Divan & the House of Quoi een nieuw, Engelstalig project. Met dat project doet Divan een statement over zijn geaardheid. Uit de plaat die in mei uitkomt lanceerde Divan recent de single 'Drag queens in limousines', een cover van Mary Gauthier. Divan overhaalde Dille om te figureren in de videoclip die bij de song hoort.


Divan, die behalve frontman van Hermitage ook songwriting doceert aan het MUDA, het secundair kunstonderwijs in Evergem, legt uit waarom hij met Divan & The House of Quoi dit statement doet:

"Als ik les geef,  is één van de belangrijkste boodschappen: schrijf over wat je kent, verzin  geen 'eigen' verhalen en doe je niet anders voor dan je bent.  Wat ik binnen mijn repertoire tot nu toe altijd wat vaag had gelaten, was het hele same-sex-love verhaal. 'Lieve Maarten' van mijn akoestische, Nederlandstalige band Hermitage was tot dusver de duidelijkste gay song. Tegen mijn vrienden sprak ik al jaren lang over het plan om The Gay Tapes te maken. Met eigen nummers die al veel te lang in de kast zaten (sorry voor de woordkeuze) en met covers, zowel gay classics als nummers die normaal door vrouwen gezongen worden en een heel andere insteek krijgen als ik ze zing. Als ik bijvoorbeeld Are you strong enough to be my man zing (uit 'Strong enough' van Sheryl Crow), krijgt die song een heel andere lading", aldus Divan.

 
"Ik merk ook dat ik het almaar belangrijker vind om de queer boodschap uit te dragen. Er is nog zoveel werk aan de winkel. Ik organiseer in Gent ook de Queertronic-feestjes en het is prachtig om te zien hoe dankbaar mensen zijn dat ze daar volledig zichzelf kunnen zijn, iets wat in het reguliere uitgaansmilieu toch nog te vaak voor moeilijkheden zorgt", vervolgt de frontman van Hermitage.

Hermitage blijft


"Dit project met Divan & the House of Quoi betekent niet het einde van Hermitage. We gaan door en zitten vol plannen. Ik heb The Gay Tapes opgenomen in de Nextart Studio, in de natuur in Hansbeke. Ik deed een oproep binnen mijn muzikantennetwerk en op die manier kon de plaat tot stand komen dank zijn de medewerking van een 15-tal muzikanten, waaronder - en daar ben ik ze heel dankbaar voor - ook Filip en Carlo van Hermitage. Ze begrepen hoe belangrijk dit project voor me is. Live speel ik met Iskander Moens en Achilles De Raedt, twee jonge talenten, ook bekend van hun eigen band HYPER!"

Op wolkjes

Drag queens in limousines is een cover van Mary Gauthier. Ik zag haar circa 20 jaar geleden optreden in Tilburg, toen ik daar songwriting studeerde aan de Rockacademie. Ik vertelde haar toen na het optreden hoeveel de plaat die ze net uit had voor me betekende. Het was één van de eerste nummers die op de setlist van The Gay Tapes belandde. Toen ik haar enkele maanden geleden terug sprak in Amsterdam, reageerde ze enthousiast over mijn plannen en ze beloofde dat ze zeker eens zou luisteren. Ondertussen is Mary Gauthier een grote madam geworden, met dit jaar zelfs een Grammy nominatie in de categorie beste folk album op zak, dus ik had niet verwacht dat ze effectief zou luisteren. Maar dit bericht waarvan ik een week op wolkjes heb gelopen, kwam de mailbox binnen: "Divan, I love it! I’m happy you recorded it, thank you! Mary"

Drag Queens in Limousines is te beluisteren op alle digital streaming platforms. 'The Gay Tapes' verschijnt in mei. Info via Facebook en Instagram en via de website van de groep.

 

Door Rudy Tollenaere