“Dit spelletje heeft lang genoeg geduurd”: kunstenaar verwijdert eigen beelden omdat gemeente factuur niet wil betalen

Het kunstwerk werd volledig uit elkaar gehaald Foto: Foto Kurt

Torhout -

De gemeente Torhout is een kunstwerk armer. Beeldhouwer Luc Ledene kwam het dinsdagochtend eigenhandig weer ophalen. Het gemeentebestuur, dat zeven jaar geleden nog met plezier het lintje kwam knippen, kwam nooit over de brug met het aankoopbedrag.

Een bewogen ochtend voor kunstenaar Luc Ledene uit Veurne. Zijn grote kunstwerken op de rotonde ’t Engelshof in Torhout werden met een kraan en een vrachtwagen uit het gras geplukt. Terug naar afzender. “Heel jammer”, zegt de beeldhouwer. “Maar na al die beloftes en politieke spelletjes ben ik het gewoon beu.”

Verzuurd klinkt Ledene niet, maar zijn boodschap is wel glashelder. “De beelden waren bedoeld voor een openluchttentoonstelling waarvoor ik gevraagd was. Zo zijn ze daar beland. Bij de opening zeiden de leden van het gemeentebestuur dat ze de werken ook wilden aankopen. Daarom heb ik ze daar laten staan. Maar ik verwachtte natuurlijk wel dat ze ook met het geld over de brug zouden komen. Nu zijn we zeven jaar later en heb ik nog geen geld gezien...”

Politieke spelletjes

De kunstenaar had verschillende beloftes gekregen van de gemeente. Zo zou hij in ruil voor zijn kunstwerk nóg een groot project mogen uitwerken in Torhout. Dat had de burgemeester in de vorige legislatuur hem althans beloofd. “Maar dat project is blijkbaar nooit ingediend”, zegt Ledene. “Ik voel politieke onwil. De politici zijn niet geïnteresseerd en tonen geen feeling met kunst. Daarom zoek ik liever iemand die het kunstwerk wel apprecieert.”

“Dit spelletje heeft lang genoeg geduurd”: kunstenaar verwijdert eigen beelden omdat gemeente factuur niet wil betalen
Het werk werd dinsdagochtend afgebroken Foto: rr

Het enige wat de gemeente wel wou bekostigen, waren de afbraakwerken en transportkosten dinsdagochtend.

“Kunnen vraagprijs niet ophoesten”

“Enerzijds betreuren we de beslissing van de kunstenaar om de werken weg te halen”, reageert de Torhoutse schepen van Cultuur Lieselotte Denolf (CD&V). “Anderzijds hebben we ook begrip voor zijn keuze. De beelden werden destijds geplaatst in het kader van een tijdelijk kunstproject en ze staan er eigenlijk al veel langer dan aanvankelijk gepland.”

Wat er destijds allemaal gezegd en beloofd is geweest, weet Denolf naar eigen zeggen niet precies. “Wat ik wel weet, is dat ons budget momenteel niet toelaat om de vraagprijs op te hoesten. Het is bovendien niet zeker of er in de toekomst budget voor zal zijn, want de meerjarenplanning van onze stad is nog in opmaak. We kunnen de kunstenaar met andere woorden geen garanties bieden. We zijn hem uiteraard wel dankbaar voor het jarenlange gebruik van zijn werk. Onze stad heeft ervan kunnen genieten. We hebben dan ook het nodige materieel en personeel ter beschikking gesteld om de beelden vlot weg te nemen.”

Nieuwe interesse

Interesse voor het werk komt er nu wel uit andere hoek. Meer bepaald uit Middelkerke, waar burgemeester Jean-Marie Dedecker een plaats wil zoeken voor de beelden. “Ik ga het vel van de beer nog niet verkopen, maar ik ken Jean-Marie Dedecker al langer en hij heeft interesse getoond. Of het allemaal zo ver komt, valt nog af te wachten. Wij gaan nu het kunstwerk eerst helemaal schoonmaken.”

Burgemeester Dedecker bevestigt dat hij interesse heeft in het kunstwerk. “Wij hebben hier nog heel wat rotondes en zelfs een kunstwerkenpark op de zeedijk. Wij denken dat dit werk zeker een goede aanvulling kan zijn”, zegt Dedecker.

De vraagprijs voor de zes werken wil de kunstenaar niet prijsgeven. Maar wat nu te duur blijkt voor Torhout, zou dat voor Middelkerke niet zijn. “Met een absolute meerderheid gaat zo’n aankoop iets gemakkelijker. Toch zullen we dit eerst in het schepencollege, met de bevoegde schepen nog bespreken”, zegt Dedecker nog.

Door Nina Bernaerts, Arne Franck
AANGERADEN
Meest recent