Migranten kapen schip dat hen uit zee redde

“Dit zijn geen migranten in nood, dit zijn piraten.” De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is niet mals voor de 108 migranten die het schip hebben gekaapt dat hen kort voordien uit een woeste zee had gered.

De bemanning van de olietanker Elhiblu 1 redde voor de kust van Libië een gammel bootje met 108 vluchtelingen. Maar eenmaal veilig en wel aan boord, namen de vluchtelingen de bemanning gevangen en namen ze het bevel op de tanker over.

Het schip is nu op weg naar Malta. Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, een fors tegenstander van illegale immigratie, maken de kapers geen schijn van kans om zjin land binnen te geraken. “Ze zullen Italië enkel door een verrekijker zien”, reageerde hij. “Dit is een duidelijk geval van georganiseerde misdaad. Onze havens blijven gesloten.”

Een woordvoerster van het Maltese leger bevestigt dat het schip gekaapt werd en zegt dat de koers van de Elhiblu 1 wordt opgevolgd. Ook in Malta zal het schip niet mogen aanmeren.

Precies vandaag raakte bekend dat de Europese Unie vanaf maandag geen migranten meer zal oppikken uit de Middellandse Zee. De twee schepen die nu nog onderdeel zijn van operatie Sophia gaan terug naar de haven. Wel blijven enkele helikopters en verkenningsvliegtuigen beschikbaar om vanuit de lucht te speuren naar smokkelaars.

Door tg
AANGERADEN