Humanitaire visa blijven bestaan, maar controle wordt strenger

© Photo News

Een minister of staatssecretaris zal nog altijd humanitaire visa kunnen uitreiken, alleen zal hij of zij zich jaarlijks moeten verantwoorden in het parlement. Dat heeft de Kamercommissie Binnenlandse Zaken woensdag unaniem beslist op voorstel van Nahima Lanjri (CD&V).

mvdr

Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) gaf tijdens zijn periode op Asiel en Migratie groen licht voor 1.500 humanitaire visa. Daarmee werden voornamelijk christelijke Syriërs naar ons land gehaald, maar via tussenpersonen ook anderen. Een van hen, Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, wordt ervan verdacht goed te hebben verdiend aan die visa. Dat kon omdat er nauwelijks controle was op het systeem: het kabinet gaf namen door en die kregen bijna altijd een visum.

Om het misbruik in de toekomst te vermijden, komt er vanaf 1 mei meer controle. “De bevoegde minister of staatssecretaris zal voortaan jaarlijks een uitgebreid verslag aan het parlement moeten voorleggen”, zegt Nahima Lanjri (CD&V). “Daarnaast wordt aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ook gevraagd om opnieuw een uitgebreid jaarverslag te presenteren. De voorbije jaren was dat heel beknopt geworden.”

Het hele systeem van tussenpersonen blijft wel overeind, benadrukt Lanjri. “De meeste hebben goed werk geleverd. We mogen dat hele systeem niet weggooien omdat enkelingen er misbruik van hebben gemaakt”, zegt ze.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten