Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

28/03/2019 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  EPA-EFE

Thaise coalitie schuift militaire junta opzij

In Thailand heeft de grootste oppositiepartij Pheu Thai samen met zes andere een “democratisch front” gevormd na de omstreden parlementsverkiezingen van afgelopen weekend. Ze denken een meerderheid te hebben in het Lagerhuis en zouden daarom het recht hebben de regering te vormen.

Dat na vijf jaar onder leiding van de militaire junta. “De partijen die aan de kant van de democratie staan, zijn degenen die de meeste tekenen van vertrouwen van het volk hebben ontvangen”, zei Sudarat Keyuraphan, kandidaat-premier voor Pheu Thai, tijdens een gezamenlijke persconferentie in Bangkok. Toch zal het “democratische front” waarschijnlijk niet in staat zijn de premier aan te duiden. In Thailand wordt de regeringsleider verkozen door 500 parlementsleden in het Lagerhuis en de 250 senatoren in de Senaat. Die laatsten zijn allemaal aangeduid door de militaire junta.

De Pheu Thai heeft momenteel 137 verkozenen in het Lagerhuis en is daarmee de grootste. Samen met zes andere partijen komen ze aan 255 zetels, maar ze hebben er 376 nodig om een parlementaire meerderheid te behalen. Van 150 zetels is het nog niet geweten naar welke partij ze zullen gaan, de definitieve resultaten worden ten laatste 9 mei verwacht. (sgg)