Abonnee worden? Kies je leesformule

29/03/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BAHNMULLER FRANK

Linde Merckpoel en Stijn Vlaeminck van Studio Brussel steken tandje bij in de koers

“Die sfeer voor de start geeft echt een kick”

Studio Brussel steekt een tandje bij in de koers: Linde Merckpoel (34) en Stijn Vlaeminck (36) zullen dit jaar op álle voorjaarswedstrijden van Flanders Classics de ploegen voorstellen. Want zelfs de renners zijn het erover eens: zo’n voorstelling, daar hoort wel een beetje show bij.

De gedachten van Linde en Stijn zijn nu al bij hun Studio Brussel-collega Stijn Van de Voorde (41). Die gaat op 6 april met twintig volgelingen een stuk van de Ronde van Vlaanderen fietsen. Stijn Vlaeminck heeft er geen goed oog in: “Het is maar 74 kilometer, maar ik denk niet dat Stijn de finish zal halen. Of het moet te voet zijn.” Linde: “Jan Paternoster van de groep Black Box Revelation heeft die rit vorig jaar gereden. Die spuwde bloed.” Stijn: “Jan was kapot. En Stijn zal dat ook zijn. Hij is een loper, maar lopen is niet hetzelfde als fietsen, al denkt Stijn van wel. Hij moet de Kwaremont beklimmen, de Paterberg. Niet simpel.” Linde: “Maar dat gaan we Stijn niet vertellen, natuurlijk. Laat hem maar op zijn bek gaan.” (grijnst)

Op de fiets heeft Linde al beter gepresteerd dan Van de Voorde. “Ik ben meter geweest van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen kanker en heb twee etappes van 125 kilometer gereden. Ik had er goed voor getraind en echt zwaar was het niet, maar ik ben nogal een bangerik op de fiets. Het gevoel dat mijn voeten vastzitten in die klikpedalen met al die mensen rond mij in het peloton, dat vond ik niet zo prettig. En uiteraard ben ik met die pedalen gevallen. Dat is zo’n moment waarop je denkt: Oké, ik ga vallen en ik kan daar niets aan veranderen.”

Stijn: “Ik kan geen straffe prestaties voorleggen met de fiets. Ik heb een keer de Mont Ventoux beklommen toen ik voor Studio Brussel drie weken naar de Ronde van Frankrijk mocht, maar dat was maar een stuk. Persoonlijk vind ik het minstens even straf dat ik met mijn kinderen in de bakfiets een bergje in het centrum van Gent kan oprijden.” Linde: “Ja hoor, Stijn, dat is zéker een prestatie.” Stijn: “Daarom heb ik ook een elektrische bakfiets besteld. Ik heb zelf geen elektrische fiets, maar het rijdt wel zalig. Fabian Cancellara was er ook al fan van, jaren geleden (de Zwitserse ex-wielrenner werd ervan beschuldigd een motortje in zijn fiets te hebben verstopt, nvdr.).” (lacht)

O Fortuna

Linde en Stijn deden de voorbije jaren al de ploegvoorstellingen van de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen. Nu doen ze dat met alle voorjaarswedstrijden van Flanders Classics, te beginnen met Gent-Wevelgem nu zondag. Koers en entertainment, het hoort gewoon samen. Net als Studio Brussel en koers, want veel renners zijn echte muziekfreaks.

Linde: “De renners sturen ons hun verzoekjes door en die laten wij dan horen op de presentatie van de ploegen.” Stijn: “Een renner als Laurens De Vreese is heel erg met muziek bezig. Die stuurt zijn lijstje altijd door. Mannen als Yves Lampaert, Edward Theuns en Tiesj Benoot zijn ook liefhebbers.” Linde: “De dag voor de Omloop Het Nieuwsblad hadden we een nummer gekozen om de ploeg van Quick Step aan te kondigen. Yves Lampaert stuurde de dag voor de presentatie een bericht. Of ik toch niet de Carmina Burana van Carl Orff wilde laten horen, want binnenrijden op de tonen van O Fortuna zou echt zalig zijn.” Stijn: “Zo betrek je de ploegen ook bij de randanimatie. De voorstelling van de ploegen voor de Omloop Het Nieuwsblad was in ’t Kuipke in Gent. Dat zat bomvol, met die lichten, we hadden een Viking clap gedaan (waarbij iedereen de handen gelijktijdig op elkaar slaat zoals de supporters van het IJslandse voetbalteam, nvdr.). Op het hoogtepunt kondigden we de ploeg van Quick Step aan en begon de Carmina Burana te spelen. Dat gaf echt een ongelooflijke kick. Je zag de renners opkomen met die volgspot, het publiek vond dat geweldig, de coureurs ook.”

De presentatie van de ploegen is voor Linde en Stijn ook een test van hun talenkennis. Stijn: “Ik heb me tijdens de Omloop Het Nieuwsblad gewaagd aan het Italiaans. Ik spreek de taal niet, maar ik had me goed voorbereid. Meestal kun je het antwoord in het Italiaans wel begrijpen.” Linde: “Elke koers maak ik een grapje met de Italiaanse renner Sonny Colbrelli. Die stel ik altijd een vraag in het Engels, waarop hij in het Italiaans antwoordt en ik daar dan een vertaling bij verzin. Ik vraag bijvoorbeeld How are you feeling?. Hij geeft dan een lang antwoord in het Italiaans, dat ik dan vertaal in: Hij is heel gelukkig om hier te zijn en zegt dat Antwerpen ’t stad is en de rest parking.” (lacht)

“Het is ne rosse”

Uiteraard vinden ook Linde en Stijn dat de Ronde van Vlaanderen qua sfeer dé koers der koersen is. Stijn: “Die bijna sacrale stilte op de Grote Markt ’s morgens: zalig. En dan begint al dat volk toe te stromen, ontiegelijk vroeg. Die sfeer als het plein volstaat, geeft echt een kick.” Linde: “We hebben daar een keimooi moment beleefd met Tom Boonen.” Stijn: “Het was de laatste Ronde van Boonen. We hebben toen voor het eerst de Viking clap ingevoerd.” Linde: “Achteraf laten coureurs ons weten dat ze er zo van genoten hebben, dat is zo leuk.” Stijn: “Vorig jaar hebben we Philippe Gilbert gevierd met Les lacs du Connemara van Michel Sardou. Iedereen zwaaide met die petjes, dat was een prachtig beeld.” Linde: “En dat bleek dan ook nog eens het favoriete nummer van zijn zoontje.” Stijn: “Gilbert heeft die beelden gedeeld via zijn sociale media, hij was lyrisch. Dan leeft het echt binnen het peloton. We proberen er gewoon iets van te maken, zo voor de start.” Linde: “In Het Nieuwsblad stond een artikel over het haar van Greg Van Avermaet. Zijn ploegmaats plaagden Greg dat hij graag eens door zijn krullen geaaid wou worden door vrouwen die jonger zijn dan zestig. Diezelfde dag deed Greg bij de start zijn helm af en ging ik met mijn handen door zijn krullen. Hij was zó smakelijk aan het lachen, de hele ploeg deelde die beelden via sociale media, dat is gewoon tof.”

Stijn heeft een verleden als sportjournalist, maar Linde is nu even hard gebeten door de koers. Stijn: “Ik heb die passie voor sport van mijn vader. We gingen vroeger naar elke voetbalwedstrijd van Sporting Lokeren, keken naar elke koers op tv. Ik herinner me nog dat Johan Museeuw wereldkampioen werd in Lugano, ik zag mijn vader springen en roepen, ik snapte het eigenlijk niet goed. Nu heb ik dat ook, mijn kinderen zullen ook bang zijn van mij als ze mij zien springen.” (lacht) Linde: “Ik was nog heel klein, maar ik herinner me dat Edwig Van Hooydonck de Ronde van Vlaanderen won. Mijn vader stond te springen voor de tv en riep: ja, ja, Linde, het is ne rosse, het is ne rosse.” (lacht)

Studio Brussel op Gent-Wevelgem (31/3), Dwars door Vlaanderen (3/4), Ronde van Vlaanderen (7/4), Scheldeprijs (10/4) en De Brabantse Pijl (17/4).

AANGERADEN