Abonnee worden? Kies je leesformule

29/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  carlo coppejans

Hulpverleners naar de SM-les

Twaalf procent van de Belgen doet aan BDSM, maar niemand durft erover te spreken, zelfs niet met zijn arts. “Er is weinig kennis en begrip voor, ook bij huisartsen .Stuur die daarom op BDSM-vorming”, zegt klinisch psychologe, Jantien Seeuws.

BDSM staat voor ‘bondage, discipline, sadisme en masochisme’. Het blijkt een onderbelicht onderwerp te zijn in de medische en psychologische hulpverlening, zodanig zelfs dat hulpverleners zelf aangeven dat ze zich niet comfortabel voelen bij het werken met mensen die al eens aan BDSM doen. “We hebben 215 mensen in het veld bevraagd. Dat gaat van huisartsen over gynaecologen tot psychologen en zelfs criminologen. Na de bevraging hebben we diezelfde groep mensen een intensieve vorming van 1,5 uur gegeven over BDSM. Wat een merkbaar verschil gaf in hun attitude en kennis over BDSM”, zegt Seeuws.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat zeven op de tien Belgen al eens over BDSM fantaseren. De helft probeerde het ook al eens uit. Twaalf procent beoefent de bedsport geregeld en voor bijna acht procent is het een deel van de identiteit geworden. “Die laatste categorie ziet BDSM als een stuk van zijn geaardheid.”(nba)

Hoofdpunten