Ook in beroep geen straf voor middelvinger Carcela door “lacune in bondsreglement”

Eindelijk is er duidelijkheid: Mehdi Carcela wordt definitief niet geschorst voor zijn middelvinger en bras d’honneur tijdens Standard - Anderlecht (2-1) van 3 februari. Dit is een lacune in het bondsreglement”, reageerde bondsprocureur Kris Wagner vrijdag bij persagentschap Belga.

De Geschillencommissie Hoger Beroep kwam tot de conclusie dat ze niet bevoegd is om over deze zaak te oordelen. Ter herinnering: Carcela maakte op zondag 3 februari in de beladen Clasico thuis tegen RSC Anderlecht (2-1) voor het oog van de camera’s een zogenaamde ‘bras d’honneur’ nadat zijn weergaloze doelpunt na tussenkomst van de videoref was afgekeurd. Het incident ontsnapte aan de aandacht van de ref, de VAR en de match delegate. “Er is geen sprake van een scheidsrechtersrapport of het verslag van de match delegate, en bijgevolg heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep geen disciplinaire bevoegdheid”, luidde het oordeel. De feiten zelf werden niet beoordeeld, en dus komt Carcela zonder schorsing weg.

Bondsprocureur Kris Wagner, die al in beroep was gegaan tegen de vrijspraak in eerste aanleg, vindt het beter om de zaak nu even te laten rusten. “Binnen het huidige reglementair kader is er geen ander orgaan waar Carcela nog berecht kan worden. Er is voor dit specifieke geval een lacune in het reglement”, zegt Wagner.

In theorie zou het Bondsparket nog in evocatie kunnen gaan, maar Wagner bevestigde dat niet te zullen doen. “Volgens de huidige stand van het reglement is er over deze kwestie te veel discussie mogelijk. Dus meent het Bondsparket dat het beter is om deze zaak te laten rusten en te ijveren voor een verbetering van het reglement.”

Door Bob Faesen
  • Meer voetbal