Abonnee worden? Kies je leesformule

30/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Robert Verteneuil en Miranda Ulens, de voorzitters van ABVV.  BELGA

ABVV kaatst de bal terug

Het ABVV heeft laten weten dat het alle maatregelen van het loonakkoord die nog op tafel liggen wel wil goedkeuren, behalve de stijging van de minimumlonen. Die gaan er in het huidige akkoord 10 cent per uur op vooruit, terwijl de socialistische vakbond eiste dat ze een hele euro omhoog moesten. “We willen hier later voort over onderhandelen”, klinkt het.

Daarmee kaatst het ABVV, en dan vooral de Franstalige vleugel FGTB, de bal terug. Want de regering had de bond stevig onder druk gezet. De algemene loonstijging – 1,1 procent bovenop de index – hadden Michel en zijn ministers op zich genomen na het njet van het ABVV. Maar dan moesten de sociale partners alle andere onderdelen van het akkoord wel unaniem goedkeuren. Anders zou de 700 miljoen euro voor de laagste inkomens en uitkeringen ook niet ingevuld geraken. De boodschap was duidelijk: inbinden, of ook wat jullie willen zal verdwijnen.

De werkgevers willen in geen geval weten van nieuwe onderhandelingen, al hebben ze er op zich niets op tegen dat de minimumlonen blijven zoals ze nu zijn. En bij de andere bonden reageren ze maar chagrijnig op de bochten van hun rode collega’s. “Het volledige akkoord moet uitgevoerd worden”, klinkt het bij de christelijke vakbond ACV. “Zowel het SWT als de loonstijging en de extra stijging van de minimumlonen. De mensen hebben daar recht op.” (agy)

AANGERADEN
Meest recent