Acteur en huidige president mogen volgens eerste resultaten naar tweede ronde van Oekraïense presidentsverkiezingen

© AFP

Huidig president Petro Porosjenko en de acteur/komiek Volodymyr Zelensky worden de overblijvende kandidaten voor de tweede ronde van Oekraïense presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit de eerste (gedeeltelijke) resultaten die maandag werden vrijgegeven.

LEES OOK. Verkiezingen in Oekraïne volgen het scenario van populaire sitcom : de komiek die president speelt, wordt het vermoedelijk ook

De politieke nieuwkomer Zelensky behaalde volgens de kiescommissie (met iets meer dan de helft van de stemmen geteld) 30,2 procent in de eerste rond, tegen 16,7 procent voor Petro Porosjenko. De uittredende president weet daarmee wel gewezen premier Joelia Timosjenko (13,1 procent) van de tweede plaats en zo uit de volgende ronde te houden. Timosjenko betwist voorlopig echter de resultaten, en claimt op de tweede plaats te komen.

Als de gegevens bevestigd worden, dan wordt de eerste ronde gewonnen door een man zonder enige politieke ervaring. Zelensky is vooral bekend als acteur. Opvallend is zijn rol in het televisieprogramma ‘Dienaar van het Volk’: daarin speelt hij een leerkracht geschiedenis die het, ondanks een gebrek aan politieke ervaring, plots tot president schopt.

Zijn hoge score toont volgens waarnemers aan dat de Oekraïeners de in schandalen verwikkelde elite moe en zijn. “Vandaag start een nieuw leven, zonder corruptie”, verklaarde de 41-jarige presidentskandidaat zondag in Kiev.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen vindt op zondag 21 april plaats.

1.600 meldingen over schending verkiezingswet

De Oekraïense politie heeft tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in totaal al meer dan 1.600 meldingen binnengekregen van inbreuken op de verkiezingswet. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag meegedeeld.

De meeste overtredingen - meer dan honderd - hadden te maken met illegale campagnes, zegt het ministerie op zijn Facebookpagina. De presidentskandidaten mogen immers niet tot vlak voor de start van de eigenlijke verkiezingen campagne blijven voeren. Daarnaast waren er ook bijna honderd klachten over het fotograferen van het stembiljet. Pogingen om stemmers om te kopen of stembiljetten te beschadigen, waren goed voor telkens een dertigtal meldingen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) brengt maandag een rapport uit over het verloop van de verkiezingen.

LEES OOK

Nu in het nieuws