Zeven doden door etnisch geweld aan grens Burkina Faso met Mali, drie tijdens begrafenis

Bron © BELGA

Een dorp van de Peul in Burkina Faso. Foto: © Nicolas Marino

Zeven personen, onder wie zeker drie leden van de Peul-etnie, zijn zondag en maandag om het leven gekomen bij etnisch geweld in Burkina Faso. Dat zegt de gouverneur van de regio Sahel, kolonel Peguy Hyacinthe Yoda.

“In de nacht van zondag op maandag drongen gewapende individuen het dorp Hamkane binnen, op zeven kilometer van de stad Arbinda, waar ze de sjeik van het dorp vermoordden (de religieuze leider, nvdr.), zijn oudste zoon en zijn neef”, zegt Yoda. In een naburig dorp werd een vierde persoon gedood.

De eerste drie slachtoffers zijn Peuls, zegt een inwoner.

“Tijdens de begrafenis van de sjeik en twee anderen, werden vier individuen gezien die deel zouden uitgemaakt hebben van de groep daders. De bevolking keerde zich tegen hen en er ontstond een lynchpartij. Er vielen drie andere doden”, zegt Yoda. Volgens hem is de situatie inmiddels onder controle.

Vorig weekend nog 160 doden

Op 23 maart kwamen tijdens een slachtpartij 160 Peuls om in het naburige Mali.

Burkina Faso, dat de voorbije vier jaar steeds vaker te maken krijgt met jihadistische aanslagen, blijft daarnaast niet gespaard van etnisch geweld.

Sinds januari vielen er al tientallen doden bij represailles tegen de Peul-gemeenschap. Die kwamen er na de aanslag op het dorp Yirgou, die wordt toegeschreven aan jihadi’s. In Burkina Faso lopen de spanningen geregeld op tussen Peuls – traditioneel veehouders, dikwijls nomaden en moslims – en autochtone landbouwers. Sommige leden van de Peul-gemeenschap sloten zich aan bij jihadistische groepen en de bevolking maakt daarom vaak het amalgaam tussen Peuls en jihadi’s.

AANGERADEN