Onschadelijk voor honden, dodelijk voor kalfjes: daarom mag je je hond niet laten loslopen bij wei

Foto: Hollandse Hoogte / Rob Voss

Nazareth / De Pinte / Deinze -

“Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.” Met die slogan willen de Vlaamse boeren alle hondenbaasjes waarschuwen om hun huisdier niet los te laten in de wei. Want in hun uitwerpselen zit vaak een parasiet die voor honden onschuldig maar voor ongeboren kalfjes levensgevaarlijk is.

Neospora, zo heet de gevreesde parasiet. Onschadelijk voor honden, die het ongedierte in hun darmen dragen. Maar als zij hun gevoeg doen in het gras, bestaat het risico dat koeien ermee in aanraking komen. En dat is funest, want de parasiet kan dodelijk zijn voor ongeboren kalfjes. De parasiet is de belangrijkste oorzaak van miskramen en abortus bij koeien.

Reden genoeg voor de Boerenbond om een campagne te beginnen. De boeren zullen bermbordjes verspreiden langs weiden en bossen met een duidelijke oproep aan de hondenbaasjes.

“Hondendrollen mogen echt niet blijven liggen in het gras”, zegt Loes Dewulf van de Boerenbond. “Ook niet in weiden waar geen koeien staan, omdat we dat gras vaak gebruiken om voeder van te maken. Er is geen geneesmiddel tegen de ziekte, waardoor het risico voor de koeien erg groot is. De honden zelf hebben er geen last van, dus je kan als baasje niet weten of je hond besmet is. We vragen daarom aan iedereen om hun hond aan de lijn te houden. Dat is trouwens sowieso verplicht.”

Ook bij geiten en schapen kan de parasiet overigens problemen veroorzaken. De campagne begint in Gent, De Pinte, Nazareth en Deinze omdat er in de buurt van steden veel gewandeld wordt in landbouwgebied. Later zullen de bordjes ook elders in Vlaanderen opduiken.

Onschadelijk voor honden, dodelijk voor kalfjes: daarom mag je je hond niet laten loslopen bij wei
Langs weien verschijnen bordjes voor wandelaars. Foto: boerenbond
Door Koen Baumers
AANGERADEN