Hoe een Vlaamse game jongeren van zelfmoordgedachten af moet helpen

In de game leren jongeren negatieve gedachten beter te herkennen. Foto: VLESP

“Elk jaar overlijden in Vlaanderen tussen de 25 en 30 jongeren tussen de 15 en 19 jaar door zelfdoding”, zegt professor Gwendolyn Portzky van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). “In die leeftijdscategorie is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.”

Op vraag van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft het VLESP nu een prototype klaar van een game die zelfmoordgedachten moet bestrijden en de mentale veerkracht van jongeren moet vergroten. De game brengt jongeren in probleemsituaties, waarna ze moeten herkennen welke gedachten hun personage helpt en welke niet.

Het prototype is getest bij meer dan zeshonderd jongeren en de resultaten zijn veelbelovend. “Voor ze de game speelden, hebben we gepeild naar de mate waarin ze denkfouten herkennen en die ook zelf maken”, zegt Portzky. “Na het spelen van de game zagen we een significante vooruitgang. Ze hadden meer positieve gedachten. We willen nu de game verder uitbreiden, in de hoop om die zo veel mogelijk in scholen en in de hulpverlening te verspreiden.”

INFO

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Door jvde
AANGERADEN
Meest recent