Recensie. ‘De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen’: die goeie, ouwe gazet

Foto: IF

We waren er niet helemaal gerust in. De Fabeltjeskrant, die iconische brok kindertelevisie waarmee ook wij zijn opgegroeid, vertaald naar een bioscoopfilm anno 2019? Er zijn er al een hoop voor kleinere uitdagingen op hun bek gegaan. Maar de makers van De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen hebben het verstandig aangepakt. In de eerste plaats volgens het adagio if it ain’t broken, don’t fix it. Met andere woorden: ze hebben het origineel zo veel mogelijk gerespecteerd en de nieuwste technologie gebruikt om het resultaat alleen maar beter te maken. Een wijze beslissing. Het beste voorbeeld daarvan zijn de figuren. Allemaal digitaal gecreëerd, maar ze zien er nog altijd uit als toen. Het grote verschil zit hem in de wijze waarop de personages nu bewegen: veel soepeler.

Recensie. ‘De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen’: die goeie, ouwe gazet
Het origineel werd zo veel mogelijk behouden in de film. Maar dankzij de nieuwste technologieën zien Meneer de Uil en co. er wel zeer mooi uit.

Een al even wijze beslissing is de keuze van de stem van Meneer de Uil. Walter Baele kreeg de opdracht de originele stem van het personage zo goed mogelijk te imiteren. En hij doet dat uitstekend.

Al even goed werken de andere stemmen, met een duidelijk Vlaams kleurtje. De gebroeders Bever praten Kempisch, zoals Günther Lesage en Ben Segers, de zussen Hamster kwebbelen in het West-Vlaams van Maaike Cafmeyer en Liesa Naert.

De speelfilm van De Fabeltjeskrant doet geen poging om kinderen bijna anderhalf uur lang te boeien met één verhaal. Nee, je krijgt er drie. Oké, ze hebben niets met elkaar te maken, maar geen kleuter die daarom zal malen. Wij ook niet overigens. Het verhaal van de picknick, dat van de vliegende schildpad en ten slotte de dierenbos-spelen uit de titel zijn eenvoudig maar onderhoudend. Aan papa en mama is trouwens ook gedacht. Zij krijgen extraatjes die kinderen zullen ontgaan. Het alter ego van top-dj Armin van Buuren dat een soort Tomorrowland-fuif organiseert, bijvoorbeeld. Hatsekidee, dikke pret voor iedereen.

Recensie. ‘De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen’: die goeie, ouwe gazet

INFO

‘De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen’

Van: Robin de Levita, Mark Mertens, Maurits Rubinstein

Met stemmen van: Walter Baele, Ben Segers, Maaike Cafmeyer

Door Jo De Ruyck
VOOR ABONNEES