Abonnee worden? Kies je leesformule

03/04/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Thomas gaat kopje-onder. Letterlijk en figuurlijk.  VRT

Thomas zet zichzelf zonder zuurstof en slaat in paniek

Thomas Vanderveken (37) beleeft bange momenten in Factcheckers: hij wil nagaan of vier minuten zonder zuurstof onder water blijven écht een fluitje van een cent is.

Elke aap met een hoed kan op twee weken tijd zijn adem vier minuten leren inhouden. Dat beweren een paar YouTubers. Thomas Vanderveken deed de test, onder water. Een test die niet zonder risico was, want door het zuurstoftekort kun je flauwvallen en verdrinken. Thomas laat zich professioneel begeleiden, maar botst tegen de grenzen van zijn lichaam én zijn geest. “Bij het inhouden van je adem telt maar één ding: focus. Het klinkt allemaal gemakkelijk, maar ik heb moeten vaststellen dat het heel zwaar is. Eén keer ben ik compleet in paniek geraakt. Dit is het zwaarste wat ik ooit heb gedaan. Zelfs veel zwaarder dan mijn pianoconcerto van Grieg voor het programma Thomas speelt het hard.”

Terwijl Thomas zijn best doet om niet te verdrinken, zoekt Britt Van Marsenille uit of likjes van honden dodelijk kunnen zijn. Ze bezoekt een aantal baasjes om speeksel te verzamelen en krijgt na een week het verdict van de dierenarts. Jan Van Looveren stoort zich dan weer aan de stemmingmakerij rond houtkachels: één kachel zou meer fijn stof uitstoten dan zes vrachtwagens die op diesel rijden. De resultaten van de test zijn ontnuchterend: de kachel met de laagste uitstoot scoort nog altijd slechter dan zes vrachtwagens.(tdl)

Thomas (l.) oefende in bad en dàt wou Britt wel eens zien.  VRT

Factcheckers

Eén, 20.40 uur

AANGERADEN