Grondwetgevende Vergadering heft parlementaire onschendbaarheid “interim-president” Guaidó op

Bron © BELGA

De Grondwetgevende Vergadering geldt als regeringsgetrouw. Foto: AFP

De Grondwetgevende Vergadering in Venezuela heeft de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó. Dat zegt de voorzitter van de assemblee, Diosdado Cabello, dinsdag in Caracas.

De Grondwetgevende Vergadering geldt als regeringsgetrouw, net als het Venezolaanse Hooggerechtshof, dat vroeg om de opheffing. Dat hof voerde aan dat Guaidó een verbod om het land te verlaten naast zich neer heeft gelegd.

De oppositieleider verliet Venezuela op 29 januari om naar Colombia, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Ecuador te reizen, waar hij ontmoetingen had met verschillende politieke leiders.

Guaidó levert al meer dan twee maanden een bittere machtsstrijd met de omstreden president Nicolás Maduro. Hij riep zichzelf begin dit jaar uit tot interim-president en is de voorzitter van het Venezolaanse parlement. Maar de macht van die instelling is beperkt sinds Maduro in juli 2017 een Grondwetgevende Vergadering oprichtte.

Verschillende landen, waaronder de VS, hebben Guaidó al erkend als rechtmatige interim-president. Rusland, China en Cuba steunen Maduro. Ook het Venezolaanse leger blijft achter Maduro staan.

Grondwetgevende Vergadering heft parlementaire onschendbaarheid “interim-president” Guaidó op
Guaidó riep zichzelf begin dit jaar uit tot interim-president. Foto: REUTERS
Door dgs
AANGERADEN
Meest recent