Van Overtveldt: “Absolute onzin” dat fiscaal record “overdreven” was

Bron © BELGA

Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) Foto: Photo News

Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is het niet eens met de analyse dat er de voorbije jaren geen records werden geboekt in de inning van fraudegeld door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), zoals De Morgen woensdag schrijft.

De cijfers die De Morgen opdiepte, bevatten de inningen door de BBI waar de spontane regularisaties van afgetrokken werden. Het gaat om 253,9 miljoen euro in 2018, 307,6 miljoen in 2017, 282,9 miljoen in 2016 en 263,7 miljoen in 2015. Het absolute recordjaar blijkt echter 2014 te zijn, toen minstens 391,6 miljoen euro werd opgehaald.

Volgens Van Overtveldt geven de cijfers van 2014 een vertekend beeld “door één groot dossier”, schrijft hij op Twitter. “De jaren daarna zaten de opbrengsten in stijgende lijn.” Hij bestempelt de conclusies van De Morgen dan ook als “absolute onzin, een kwaliteitskrant onwaardig.”

In een uitgebreidere repliek zegt Van Overtveldt dat “de strijd tegen fiscale fraude beter dan ooit gevoerd wordt”. Het vertekende beeld waar hij over spreekt, wordt niet alleen veroorzaakt door enkele eenmalige dossiers, “maar ook door het feit dat hoe langer je teruggaat in de tijd, hoe onzekerder de cijfers worden”. Het is Van Overtveldt die naar eigen zeggen een systeem invoerde dat correct meet wat effectief geïnd wordt. “En dan nog, de cijfers veranderen constant naarmate meer dossiers afgewerkt worden. Als we 2017 vergelijken met 2015 is er een verbetering merkbaar.”

Volgens Van Overtveldt zijn de inningen of de inningsgraad ook niet de enige maatstaf om een correct fraudebeleid aan af te meten. Hij citeert ook de voorafbetalingen van bedrijven, de aanhoudende regularisatie van zwart geld en de 18 miljard euro die volgens de Nationale Bank weggehaald werd op belastingparadijzen.

Peter Vanvelthoven blijft erbij dat de regering-Michel fraudebestrijding “stiefmoederlijk” behandeld heeft. “Op vier jaar tijd heeft bevoegd minister Van Overtveldt 450 miljoen euro laten liggen.”

Door jvh
AANGERADEN