Zijn dit de nieuwe souvenirs? Al twee renners - en niet de minsten - ‘bestolen’ nadat ze ten val zijn gekomen

Een valpartij betekent voor een renner doorgaans al grote miserie en alsof het lichamelijk leed al niet volstaat, moeten de slachtoffers na afloop ook nog eens vaststellen dat hun ‘boordcomputer’ verdwenen is. Het overkwam de voorbije dagen alvast twee toprenners in de Ronde van Catalonië.

Het was Dan Martin die maandag als eerste de kat de bel aanbond. De kopman van UAE verloor er wel zijn humor niet bij, vermoedelijk omdat hij zijn val in de straten van Barcelona zonder kleerscheuren overleefde. De Ier lanceerde dan ook een warme oproep: “Aan diegene die mijn ‘Garmin’ van mijn fiets heeft gestolen op het ogenblik dat ik probeerde overeind te krabbelen na mijn valpartij: stuur alstublieft mijn trainingsgegevens naar @doctorinigo want mijn @TrainingPeaks hebben een update nodig.”

En achteraf bleek dat Martin niet het enige slachtoffer was. Ook Romain Bardet geraakte in de bewuste valpartij betrokken en ook hij stelde achteraf vast dat zijn ‘powermeter’ niet meer zat waar hij hoorde te zitten.

En dat is eigenlijk best vreemd. Het peloton wordt al jaren geplaagd door fietsdiefstallen waarbij ’s nachts - vaak op bestelling - dure wedstrijdfietsen worden gestolen uit de vrachtwagens van de teams. En je hebt altijd wel enkelingen die na de wedstrijd proberen de bidon te ontfutselen uit de bidonhouder van de renners. Maar zelfs de beste getrainde dief kan nooit voorspellen waar een valpartij zich zal voortdoen. Het kan dus bijna niet anders dan dat er souvenirjagers aan het werk zijn die van de gelegenheid gebruik willen maken om thuis te pronken met de ‘powermeter’ van Romain Bardet of de ‘Garmin’ van Dan Martin.

Door (gvdl)
AANGERADEN