TREND. De tie dye vanop de catwalk maak je makkelijk zelf

© Isopix

Tie dye was jarenlang iets voor hippies, tot Beyoncé in een dergelijke plunje op vakantie ging en ook Justin Bieber ermee werd gespot. Zelf hadden ze goed naar de modeshows van onder meer Prada, Proenza Schouler en Stella McCartney gekeken. Maar gebatikte kledingstukken hoeven helemaal niet duur te zijn, je kunt ze zelfs thuis maken.

flb

In de zomer van 2019 zullen we gebatikte kleding vaker zien opduiken in het straatbeeld. De catwalks voorspelden het vorig seizoen al, de sterren pikten het op en nu begint het ook bij ons de winkelstraten te veroveren. Ook enkele grote merken spelen al op de trend in. Zo heeft Ralph Lauren zopas een Bright Side-collectie voorgesteld waarbij elk kledingstuk in een verfbad is terechtgekomen.

Tie dye doet veel mensen denken aan de hippies uit de jaren zestig en zeventig, maar dit keer zijn de kleuren anders en gesofisticeerder en wordt de techniek ook toegepast op andere materialen, zoals denim en satijn. Dat was onder meer te zien bij Prada, Proenza Schouler en Stella McCartney, maar ook bij Maison Margiela, Paco Rabanne, Calvin Klein en Isabel Marant.

1. Rokje Nike - 45 euro / 2. T-shirt Pull&Bear - 15,99 euro / 3. Trainingsbroek Ralph Lauren - 135 euro / 4. Topje Weekday - 15 euro / 5. Trui Zara - 29,95 euro

De grote vraag is natuurlijk hoe je een dergelijk kledingstuk combineert. De beste tip is om de rest zo eenvoudig mogelijk te houden wat kleurgebruik betreft omdat de vaak felle kleuren van de tie dye al genoeg de aandacht trekken. Zo droeg Gigi Hadid een dergelijk T-shirt op een witte driekwartbroek met witte sneakers.

Ga zelf aan de slag

Hoewel je zowel in de winkelstraat als bij de grote modehuizen gebatikte stuks kunt kopen, is dat ook eenvoudig zelf te maken. De enige benodigdheden zijn een kledingstuk naar keuze, textielverf (te koop in knutselwinkels), een emmer, touw of elastiek en water. Bovendien kun je op die manier kiezen voor welke patronen je gaat. De snelste en populairste optie is om er een of meerdere spiralen in te maken.

Aangeboden door onze partners