Gps-toestellen slaan zaterdag tilt, maar zo kan je het voorkomen

Onder meer TomTom waarschuwt voor de ‘Gps week number rollover’. Foto: TomTom

Noem het een late millennium bug, het foutje in wat oudere gps-toestellen dat er nu zaterdag aankomt. Bij gps-fabrikanten zoals TomTom is het alle hens aan dek om nu nog updates uit te sturen die moeten voorkomen dat uw toestel straks tilt slaat.

6 april 2019, 23.59 uur en 42 seconden. Dat exacte moment houdt uw gps-toestel z’n hart vast. Dan is er namelijk de Gps week number rollover, een dure naam om te zeggen dat die gps mogelijk tilt zal slaan. Dat zit namelijk zo: de klok van navigatiesystemen werkt op een speciale manier. De satelliet stuurt een tiendelige code uit – van nulletjes en eentjes – waarin ze aangeeft welke week het is. Eigenlijk drukt die code uit hoeveel weken het is na de historische start van gps. Die is vastgelegd op 6 januari 1980. Je TomTom ontvangt dat signaal, telt de weken op en kan zo de huidige datum berekenen. Maar met zo’n tiendelige code kun je hoogstens 1.024 weken tellen. Nadien is het ‘op’ en valt die teller weer op nul. In 1999 gebeurde dat al een keer en nu, negentien jaar later, is het wéér zover. Zo lijkt het probleem nog het meest op de millennium bug, toen experts dachten dat alle computers zouden flippen als de datum terug op ‘00 zou staan.

In tegenstelling tot in 1999 zit gps nu écht in alles. In vliegtuigen, boten, telefoons, horloges en ook in auto’s. Het is goed mogelijk dat uw toestel straks de juiste tijd niet meer zal kennen en daarop zal vastlopen, of een verkeerde aankomsttijd zal aangeven. Daarom is het belangrijk dat je een update uitvoert. Onder meer TomTom stuurde eerder deze week nog eens een mail uit om klanten te waarschuwen en om nieuwe software beschikbaar te stellen. Hun toestellen zitten in auto’s van Renault en Smart en er zijn ook enkele losse modellen. Garmin maakt zich sterk dat er geen probleem zal zijn als u de gewone updates uitgevoerd hebt.

Google Maps

Het gaat vooral om de wat oudere types. Google Maps, Waze en dergelijke hebben géén last van de rollover, maar met gps-toestellen ouder dan vijf jaar ondervind je mogelijk wel problemen. Recentere apparaten werken trouwens met een dertiendelige code. Die kunnen meer dan 8.000 weken tellen en daar zal het probleem zich dus pas opnieuw stellen in 2137.

Door Jeroen Deblaere
AANGERADEN