Website moet jeugdwerking en eigenaars van kampeerterreinen samenbrengen

Foto: Photo News

Dit jaar trekken zo’n half miljoen jongeren op zomerkamp, maar de varkenspest die in september 2018 in Luxemburg ontdekt werd, strooit voor veel groepen roet in het eten. Meer dan 100 Vlaamse groepen moeten op zoek naar een nieuwe kampplaats.

Daarom lanceren Vlaams minister voor Jeugd Sven Gatz (OPEN VLD), De Ambrassade en de jeugdwerkingen vrijdag de website www.soszomerkamp.be. Daarop kunnen jeugdwerkingen in contact komen met boeren, scholen, particulieren, landbouwers, bedrijven, jeugdbewegingen, festivaluitbaters, en lokale overheden. “De Ambrassade en de jeugdbewegingskoepels nemen hiermee het zekere voor het onzekere en proberen zo ook de uitbreiding van de getroffen zone in te calculeren. Dit platform zorgt ervoor dat aanbieders van alternatieve kamplocaties, zowel terreinen als gebouwen, snel raadpleegbaar zijn”, zegt minister Gatz.

Het platform bestaat al langer aan Waalse kant. “Daar staan ze al enkele maanden in contact met boeren, scholen en bedrijven. Dat willen we nu ook aan Vlaamse kant verwezenlijken, zodat het probleem zo snel mogelijk opgelost wordt”, klinkt het bij de Ambrassade.

Bij de scouts konden enkele groepen ondertussen al een oplossing vinden voor hun zomerkamp, maar het probleem is nog niet van de baan. “We voelen nog enorm veel spanning. Er beweegt veel op sociale media, maar we zijn er nog niet. Hopelijk neemt dit platform wat van die druk weg”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

LEES OOK. Jeugdbewegingen met man en macht op zoek naar kampeerplekken voor 6.000 kinderen: “Een echte crisis”

Door sgg