Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

05/04/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

“Onbegrijpelijke rechtspraak” volgens ex-staatssecretaris Francken

Kinderen mogen niet langer opgesloten worden in Steenokkerzeel wegens… vliegtuiglawaai

In het gesloten gezinscentrum voor illegalen mogen niet langer kinderen worden opgesloten. Het centrum ligt aan de rand van de luchthaven, en volgens de Raad van State worden kinderen er te lang aan het vliegtuiglawaai bloot­gesteld. Acht gezinnen die er sinds de opening afgelopen zomer verbleven, kunnen in principe een schadevergoeding aanvragen.

Op dit moment verblijft er niemand in de gezinsunits van het gesloten centrum 127bis van Steenokkerzeel. Een overhaaste verhuizing is daarom niet nodig. Maar nieuwe gezinnen mogen er niet meer worden opgesloten. Dat heeft de Raad van State beslist. Tegen de opsluiting waren er meerdere klachten van mensenrechtenorganisaties gekomen, en zij krijgen nu gelijk. “Een grote overwinning”, zegt advocaat en activist Alexis Deswaef, die mee de klacht indiende. “We hebben hiervoor van bij het begin gewaarschuwd, en we hebben gelijk gekregen. Nu staat de re­gering in haar blootje.”

De Raad van State heeft zich niet uitgesproken over het principe om kinderen op te sluiten, maar wel over de manier waarop dat gebeurt. Ze heeft namelijk een probleem met de ligging van het ­gesloten gezinscentrum. Dat is in Steenokkerzeel aan de achterkant van de tarmac van de luchthaven, bij het gesloten centrum voor volwassenen. Daar kunnen de opgesloten kinderen volgens de Raad van State “bloot­gesteld worden aan zeer grote geluidshinder veroorzaakt door de nabij­gelegen luchthaven”.

Maggie De Block (Open VLD), die momenteel ­bevoegd is voor Asiel en Migratie, wil voorlopig niet reageren. (pl)