De paasvakantie staat voor de deur: waar wordt het aanschuiven en wanneer vertrek je het best?

Foto: Belga

Urenlang aanschuiven op de luchthaven en op de weg: het angstzweet breekt bij veel vakantiegangers al uit wanneer de paasvakantie voor de deur staat. Vrijdag wordt het al best druk op de weg en zeker in het paasweekend kan je je verplaatsing maar beter goed plannen. Ook wie met het vliegtuig reist, komt best op tijd. “Druk zal het hoe dan ook zijn”, klinkt het.

Met bijna 1,3 miljoen vakantiegangers, 30.000 meer dan vorig jaar, is het in de paasvakantie alle hens aan dek op Brussels Airport. “Vanaf vrijdag 5 april tot maandag 22 april verwachten we grote drukte”, zegt Nathalie Pierard, woordvoerster van de luchthaven. “De drukste dag is vrijdag (vandaag, nvdr), met pieken tussen 7 en 10 uur en in de namiddag.”

Naar de zon

Uit de gegevens van de luchthaven blijkt dat de Belg deze paasvakantie vooral nood heeft aan zon. En dus zijn de zonbestemmingen met voorsprong de populairste. “Genève, Milaan, Rome, Madrid, Malaga en Nice zijn de populairste plaatsen in Europa om naartoe te reizen”, zegt Pierard. “Buiten Europa zijn het vooral New York, Washington, Accra, Toronto en Dakar die in de smaak vallen.”

Bij TUI Fly is er veel vraag naar Spanje, Turkije, de Canarische Eilanden en Egypte. Bij de meer exotische bestemmingen zijn de Caraïben, Mexico en de Dominicaanse Republiek erg populair.

Stakingen

Brussels Airport kondigde eerder deze week al aan dat de vakantiegangers in opperbeste paassfeer ontvangen zullen worden, met chocolade-eitjes en paashazen om mee op de foto te gaan. Maar dreigt de vakantiesfeer niet te verdwijnen door eventuele stakingen, zoals die van donderdag in Charleroi?

“We houden daar geen rekening mee, nee”, klinkt het. “De bewakingsagenten hebben aangekondigd geen acties te zullen ondernemen. Er is nieuw overleg gepland met hen op 23 april, en ze hebben beloofd in de vakantie niet te zullen staken.” De luchtverkeersleiders van Skeyes zijn weer aan het werk na bewogen dagen met massaal ziekteverzuim. “Normaal is ook daar alles geregeld en zullen er geen acties zijn. Maar dat weten we nooit helemaal zeker.”

Kom op tijd

De luchthaven raadt de passagiers in elk geval aan om op tijd naar de luchthaven af te zakken. “Druk zal het hoe dan ook zijn”, zegt Pierard. “En hoe vroeger ze zijn, hoe makkelijker om vertragingen te vermijden.”

Als je vlucht door stakingen of technische problemen toch nog geannuleerd zou worden, heb je twee mogelijkheden. Ofwel kies je een nieuwe vlucht op een ander uur of een andere dag, afhankelijk van de beschikbare plaatsen, ofwel krijg je de geboekte vlucht terugbetaald.

Fileleed

Omdat de paasvakantie in ons land vroeger valt dan in veel van onze buurlanden, zal de drukte op de weg beter meevallen dan andere jaren het geval is. Wie op vakantie gaat, hoeft dus niet noodzakelijk rekening te houden met fileleed, klinkt het bij mobiliteitsclub Touring.

“De vakantie begint rustig”, zegt Jan Van Bellingen van Touring. “Er worden dit weekend wel wat verkeersproblemen verwacht op vrijdag (vandaag, nvdr) tijdens de middag en ’s avonds en zaterdagvoormiddag in België en Zwitserland.” Die dagen krijgen een oranje kleur mee van Touring, wat staat voor druk verkeer met kans op filevorming. “Zondag blijft de beste vertrekdag.”

Volgend weekend, op vrijdag 12 en zaterdag 13 april, wordt wel overal in Europa druk verkeer met filevorming verwacht. De enige uitzondering is Frankrijk, waar vlot verkeer wordt voorspeld. Ook daar zou zondag een dag zonder al te veel problemen moeten worden.

Druk paasweekend

De situatie ligt anders voor het paasweekend. Dat kleurt in eigen land rood, wat betekent dat de kans groot is dat lang aanschuiven eerder regel dan uitzondering zal zijn. “We verwachten de grootste drukte op vrijdag 19 april vanaf de late voormiddag en op zaterdagvoormiddag. Het is daarom een goed idee om vrijdagochtend vroeg of later op de avond te vertrekken.”

Op zaterdag wacht je beter tot ’s middags om in je wagen te springen, paasmaandag belooft dan weer druk te zijn vanaf de late namiddag en avond.

In Frankrijk kleurt vrijdag 19 april heel het land oranje, maar zaterdag worden grotere problemen verwacht in Île-de-France, met erg druk verkeer en files. Op paasmaandag zal de verkeersdrukte - rood - zich concentreren in het noordwesten van Frankrijk en in de omgeving van Parijs. Op andere plaatsen in Frankrijk zal het minder druk zijn.

Voor de terugkeer wordt maandag 22 april een rode dag met erg veel files in het noordwesten van Frankrijk en in de omgeving van Parijs. Elders in Frankrijk kleurt de kaart oranje en is het dus niet zo druk.

“Het paasweekend zal minder druk zijn in Duitsland, omdat Goede Vrijdag daar een officiële feestdag is”, aldus Van Bellingen. “Dus zijn het vooral donderdag 18 en vrijdag 19 april die erg druk kunnen zijn op de wegen richting Oostenrijk en Zwitserland. Op zaterdag zal er druk maar vlot verkeer zijn, en bij de terugkeer op paasmaandag zijn kleinere files mogelijk.”

Wie naar Zwitserland, Oostenrijk of Italië trekt, doet dat het best niet op zaterdag 20 april. Dan kleuren die landen rood, met zeer druk verkeer en files. De terugkeer op paasmaandag wordt minder druk, maar nog steeds genoeg om filevorming te verwachten.

Door Guy Stevens