Het was nog niet het voorjaar van Jasper Stuyven, maar Gent-Wevelgem gaf hem hoop: “Als underdog lukt het misschien wel”

Foto: BELGA

Vorig jaar was hij nog de meest regelmatige renner in de klassiekers, maar voorlopig is het niet het voorjaar van Jasper Stuyven. “Ik heb nog nooit hetzelfde gevoel gehad als vorig jaar, maar ik ben wel sterk genoeg om zondag een rol te spelen”, zegt de 26-jarige renner van Trek-Segafredo.

Het rapport van Jasper Stuyven vorig jaar was meer dan geslaagd: vierde in de Omloop Het Nieuwsblad, tiende in Milaan-Sanremo, zesde in de E3 Harelbeke, negende in Gent-Wevelgem, tiende in Dwars door Vlaanderen, zevende in de Ronde van Vlaanderen en vijfde in Parijs-Roubaix. Allemaal toptienplaatsen. Wat een contrast met nu. In de aanloop naar de Ronde kwam hij amper in het stuk voor. Een veertiende plaats in Dwars door Vlaanderen vorige woensdag was zijn beste resultaat. En dat in het jaar waarin werd verwacht dat Stuyven eindelijk een gooi ging doen naar een spraakmakende zege. “Ik ben ziek geworden na de Omloop en dat heeft toch zijn gevolgen gehad”, zegt Stuyven. “Maar ook daarna draaide het vierkant.”

 

Na de E3 in Harelbeke zat hij zo in zak en as dat hij een uur praatte met een psycholoog. “Het helpt om al mijn gedachten te ordenen en ik besefte dat ik verkeerd dacht tijdens de wedstrijd.” Ook de ploeg in zijn geheel presteerde niet naar behoren. Terwijl naast Stuyven het team ook kan rekenen op John Degenkolb, Mads Pedersen en Edward Theuns. Daarom besloot Pedersen, de nummer twee van de Ronde vorig jaar, om de renners en staff na Harelbeke te doen samenzitten om te praten. En een pint te drinken. Dat had zijn effect want in Gent-Wevelgem leek de ploeg herboren. De vier kopmannen zaten allemaal in de vroege waaier met topfavorieten en in de finale werd Jasper Stuyven en drie vluchtgezellen pas in de slotfase gegrepen. Waarna Degenkolb naar de tweede plaats sprintte en alleen Alexander Kristoff moest laten voorgaan. “Dat was de kentering”, zegt Stuyven. “Iedereen is weer supergemotiveerd en kijkt uit naar wat zondag komen gaat. Ik vertrek als underdog, ik weet dat ik geen favoriet ben. Vorig seizoen was ik heel regelmatig, nu niet. Maar wie weet is dat nu een voordeel en heb ik een superdag. En als team kunnen we zeker scoren. We zijn met vier maar met Alex Kirsch, Koen de Kort en Kiel Reijnen hebben we ook drie mannen die ons perfect naar de finale kunnen leiden.”

 

Het was nog niet het voorjaar van Jasper Stuyven, maar Gent-Wevelgem gaf hem hoop: “Als underdog lukt het misschien wel”
Foto: BELGA

Degenkolb: vijftien jaar na Wesemann?

De ervaren Degenkolb werd al twee keer zevende en een keer negende in de Ronde. “Die wedstrijd ligt mij veel minder dan Parijs-Roubaix”, aldus de 30-jarige Duitser. Degenkolb won die in 2015 en was vorig jaar ook de beste in de kasseienrit in de Tour, voor Van Avermaet en Lampaert. “Ik hou van kasseien, maar minder als die op een helling liggen (grijnst). Vooral die Koppenberg, die is verschrikkelijk. Gelukkig moeten we die maar één keer op. Maar wie weet: de conditie is goed: als ik er nog bij ben op de laatste keer Oude Kwaremont en Paterberg is veel mogelijk. Zeker als ik dan nog de steun heb van Jasper en Mads.”

Misschien brengt een extra pintje op zaterdagavond weer soelaas. “Het was een niet-alcoholisch biertje hoor”, zegt Degenkolb. Al doet zijn grijns best iets anders vermoeden. Maar misschien levert het vijftien jaar na Steffen Wesemann nog eens een Duitse zege op.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Door Werner Bourlez
AANGERADEN