Minstens 21 doden bij offensief van leger in Libië, VN doet “dringende oproep” om wapens twee uur neer te leggen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Minstens 21 mensen zijn gedood en 27 anderen zijn gewond geraakt sinds het begin van het offensief van maarschalk Khalifa Haftar op de Libische hoofdstad, zo geeft een eerste balans aan van het ministerie van Gezondheid van de GNA-regering in Tripoli. Het offensief van Haftar begon donderdag. De VN heeft een dringende oproep gedaan om de wapens twee uur neer te leggen zodat de gewonden en burgers geëvacueerd kunnen worden.

Het ministerie preciseert niet of er burgers onder de slachtoffers zijn, maar de Libische Rode Halve Maan betreurde zaterdag de dood van een van haar artsen. Het leger van maarschalk Haftar maakte zaterdag van zijn kant melding van veertien doden onder zijn strijders.

Wapens neerleggen

De Ondersteuningsmissie van de Verenigde Naties in Libië (Unsmil) heeft een “dringende oproep” gedaan tot een “humanitair bestand” van twee uur in de zuidelijke periferie van de Libische hoofdstad Tripoli, om gewonden en burgers te kunnen evacueren in het licht van de militaire escalatie van de voorbije dagen.

Unsmil (United Nations Support Mission in Libya) “roept alle gewapende partijen in de regio Wadi Rabi, al-Kayekh, Qaser Bin Ghashir en Azizia (ten zuiden van Tripoli) op een humanitair bestand na te leven van 16 tot 18 uur, om de evacuatie van gewonden en burgers door ploegen van de hulpdiensten en de Libische Rode Halve Maan veilig te laten verlopen”, deelde de VN-missie mee.

Door gjs