Rusland blokkeert VN-verklaring die Libische generaal Haftar vraagt om strijd te staken

Bron © BELGA

Het Libische Nationale Leger is een strijdmacht onder leiding van Haftar. Foto: REUTERS

Rusland heeft zondag een verklaring geblokkeerd van de VN-Veiligheidsraad waarin de troepen van de Libische generaal Khalifa Haftar worden opgeroepen om hun opmars naar Tripoli te staken. Dat melden diplomaten.

De Russische delegatie vroeg dat de formele verklaring alle Libische legers, en niet alleen die van Haftar, zou oproepen om de strijd te staken, zeggen diplomatieke bronnen. De Verenigde Staten verwierpen die aanpassing. En dus kantte Rusland zich tegen de verklaring in haar geheel, zeggen de diplomaten.

Vrijdag nog had de Veiligheidsraad een vergadering achter gesloten deuren over de crisis in Libië. In een persverklaring riep de raad nadien het Libische Nationale Leger, de strijdmacht onder leiding van Haftar, op om “zijn militaire activiteiten te stoppen”.

Groot-Brittannië legde vervolgens een meer formele tekst ter goedkeuring voor aan de vijftien leden van de V-Raad. Maar Rusland verzette zich tegen die tekst. Verklaringen in de Veiligheidsraad moeten unaniem goedgekeurd worden.

LEES OOK. Minstens 21 doden bij offensief van leger in Libië, VN doet “dringende oproep” om wapens twee uur neer te leggen