Vlaamse regering maakt 3 miljoen euro vrij voor ondersteuning lokaal energiebeleid

Bron © BELGA

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD). Foto: BELGA

De Vlaamse regering maakt drie miljoen euro vrij voor een tijdelijk energie-expertisecentrum voor alle steden en gemeenten. Het centrum zal energieadvies en begeleiding aanbieden op maat van lokale besturen, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD). De selectie gebeurt via een aanbesteding.

In Vlaanderen hebben veel steden en gemeenten de jongste jaren een convenant afgesloten waarmee ze zich engageren om ofwel tegen 2020 20 procent minder CO2-uitstoot te realiseren, ofwel 40 procent minder tegen 2030.

Ook willen heel wat gemeentebesturen dat hun publieke gebouwen en zwembaden verwarmd worden met groene warmte. Alleen ontbreekt bij veel lokale besturen de technologische en technische expertise om projecten te kunnen uitvoeren. Daarom wil de Vlaamse regering een expertisecentrum oprichten dat gedurende drie jaar advies verleent en tools aanreikt op maat van steden en gemeenten.

“Vele lokale besturen hebben al klimaat- en energieplannen klaarliggen. Met een centraal expertisecentrum dat advies op maat kan leveren, helpt de Vlaamse overheid die plannen om te zetten in realiteit”, zegt minister Lydia Peeters.

AANGERADEN