Hij won verrassend de Ronde van Vlaanderen, maar Alberto Bettiol droomde eigenlijk van twee andere jobs

Foto: GMAX AGENCY

Alberto Bettiol kickt op vluchten. Of het nu met de fiets, of in de lucht is. Hij vertrouwde de Italiaanse media gisteren toe dat hij hoopt ooit zijn passie uit te oefenen. In dat opzicht heeft de 25-jarige Toscaan een hoog Gianni Bugno-gehalte, die helikopterpiloot werd.

LEES OOK.Kleine naam, grootse winnaar: portret van de man die de Ronde van Vlaanderen uitkoos voor zijn allereerste profzege ooit (+)

“Indien ik niet mijn geld had kunnen verdienen op de weg, dan had ik me ingeschreven in de Accademia Aerospaziale di Firenze”, liet hij de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport opschrijven.

Alberto Bettiol is echt niet ‘Meneer Middelmaat’ zoals hij zich de eerste jaren in het profpeloton liet kennen. Hij verliet het lyceum met 73 procent en schreef zich in voor een opleiding in de radiologie. Ondertussen had hij in diezelfde middelbare school zijn Giulia leren kennen en ging het héél hard in het wielrennen zelf. Roberto Amadio, de manager van Liquigas, bood hem een profcontract aan. Zijn studies liet hij varen. Zo belandde hij als neoprof in een team waarin Ivan Basso, Vincenzo Nibali en Peter Sagan de sterren waren.

“Ik heb van hen veel geleerd, maar net zoveel van mijn vriend Michele Bartoli of Andrea Tafi, de man waarmee ik de afgelopen winter veel ging trainen. Tafi plande een comeback in Parijs-Roubaix die abrupt is afgebroken door een sleutelbeenbreuk. Nu zijn we alle drie winnaars van de Ronde van Vlaanderen. Drie Toscanen. Drie van de acht Italianen die samen elf keer de Ronde wonnen.”

Het was zondag ook zeventig jaar geleden dat Fiorenzo Magni de eerste van zijn drie Ronden van Vlaanderen won. In Italië doen ze heel lyrisch over de zege van Bettiol. “Er stonden maar veertien Italianen aan de start”, vertelde Luca Gialanella, de chef wielrennen van de sportkrant La Gazzetta dello Sport. “Sinds Giannu Bugno een kwarteeuw geleden won, waren we nooit met zo weinig. En zie: Bettiol was veruit de verdiende winnaar.”

En dat maakte ook de teruggetrokken en verlegen Leonardo Piepoli dolgelukkig. Hij was tot tranen toe bewogen. De ex-prof is de trainer van Alberto Bettiol die op het einde van zijn carrière bij Saunier-Duval voor epo twee jaar werd geschorst en in juli 2008 een abrupt einde kende van zijn carrière.

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN
Meest recent