Gearresteerde Nissan-baas spreekt in opmerkelijke videoboodschap van “verraad”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De voormalige autobons Carlos Ghosn blijft erbij dat hij onschuldig is. In een videoboodschap die werd opgenomen voor hij vorige week opnieuw gearresteerd werd, beschuldigt Ghosn een aantal bestuurders van de Japanse autobouwer Nissan van “verraad”. Zijn advocaat zal woensdag een verzoek tot vrijlating indienen.

“Ik ben onschuldig, dat is mijn eerste boodschap”, zo steekt Ghosn van wal in de videoboodschap. “Dit is niet nieuw, dit hebben jullie al van mij gehoord: ik ben onschuldig voor elk van de beschuldigingen.”

“Dit is geen verhaal van hebzucht, of van een eenmansdictatuur”, gaat hij voort. “Het is een verhaal van complot, van samenzwering, van verraad.” De namen van de bestuurders die hij viseert, werden op vraag van zijn advocaten uit het filmpje geknipt.

Volgens Ghosn speelden sommige Nissan-bestuurders “een vuil spel”, omdat ze vreesden dat in de volgende fase van de alliantie (met het Franse Renault en met Mitsubishi) de zelfstandigheid van Nissan in gevaar zou komen. Ghosn benadrukt dat hij “altijd een fervent voorstander is geweest van die zelfstandigheid”.

De 65-jarige leidde tot zijn arrestatie op 19 november in Tokio de grootste auto-alliantie ter wereld. Hij zat meer dan honderd dagen vast in een Japanse cel, op verdenking van financieel wangedrag. Nadien kwam hij even vrij, maar vorige week werd hij opnieuw vastgezet. De zestiger kijkt aan tegen een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Ghosn laat in de videoboodschap nog weten dat hij vooral hoopt op een eerlijk proces.

Carlos Ghosn werd maandag nog uit de raad van bestuur van Nissan gezet. Hij was al voorzitter af. Eind januari legde Ghosn ook zijn functies als voorzitter en CEO van de Franse autobouwer Renault neer.

Door jvh
AANGERADEN