Verloren gewaande videoclip van The Beatles opgedoken in Mexico

© BBC

Het is een beetje de heilige graal: in Mexico is een clip opgedoken van de enige keer dat The Beatles in het razend populaire televisieprogramma ‘Top of the Pops’ zijn aangetreden, zo heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld.

jvh

Op 16 juni 1966 playbackten de Fab Four hun nummer “Paperback Writer” tijdens hun enige verschijning in het populaire popprogramma. De originele opnames daarvan werden niet bijgehouden.

Nu blijkt echter dat een gezin in Liverpool het gebeuren met een 8mm-camera gefilmd heeft terwijl het zich op televisie afspeelde. De opname zonder klank duurt elf seconden en belandde uiteindelijk bij een verzamelaar in Mexico. Die contacteerde Kaleidoscope, een organisatie in Birmingham die gespecialiseeerd is in het lokaliseren van vermiste televisiebeelden.

“Ik denk dat als je een Beatles-fan bent, dit de heilige graal is”, zei Chris Perry van Kaleidoscope tegenover de BBC. “Men dacht dat het voor altijd verloren was, want videotapes werden in 1966 niet bijgehouden. Dit jaren later vinden is verbazingwekkend.”

Lees ook

Nu in het nieuws