Leve de lente: slechte luchtkwaliteit blijft aanhouden, komend weekend uitzonderlijk koud

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

De aprilse grillen zijn in het land: het zal deze week geregeld regenen, en tegen het weekend zelfs uitzonderlijk koud worden. Om over de hoge concentraties fijn stof in de lucht nog maar te zwijgen...

Het blijft dinsdag zwaarbewolkt en plaatselijk nevelig, met buien of perioden van regen. In de streken nabij de Nederlandse grens is het waarschijnlijk droger en krijgen we mogelijk enkele opklaringen. In het zuidoosten daarentegen worden de buien intenser en is er zelfs kans op een donderslag. De maxima liggen rond 13 graden in het centrum van het land.

Fijn stof

Bovendien worden er dinsdag opnieuw hoge fijnstofconcentraties gemeten. De informatiefase blijft daarom aanhouden, laat de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) weten. De concentraties zijn gemiddeld het hoogst rond Antwerpen en zien er iets beter uit onder Samber en Maas. Toenemende wind uit het noordoosten zal zorgen voor een langzame verbetering van de luchtkwaliteit van noord naar zuid. Woensdag zullen de fijnstofconcentraties verder verminderen.

Zowel in Vlaanderen en Brussel als in Wallonië werd maandag index 10 bereikt. Dat is geleden van 20 maart 2015. Het gaat om een luchtkwaliteitsindex gebaseerd op gezondheidseffecten, waarbij index 1 ‘uitstekend’ is en index 10 ‘uitermate slecht’.

Dat de luchtkwaliteit zo slecht is, komt door verschillende factoren. Naast de ongunstige verdunningsomstandigheden in de atmosfeer, speelt tijdens deze periode van het jaar ook de uitstoot van ammoniak een belangrijke rol bij de vorming van fijn stof. Ammoniak komt vrij bij het bemesten van landbouwgronden en er is ook de uitstoot via stallen. Als dan de weersomstandigheden ideaal zijn met zonnig, vrij warm, windstil en relatief vochtig weer - zoals dit weekend - zorgt dat voor een typische episode van lentesmog.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (vb. jonge kinderen, ouderen, mensen met hart- en vaatziekten...) doen bij hoge fijnstofconcentraties best geen ongewone lichamelijke inspanningen. Omwille van de kleine afmeting van de fijnstofdeeltjes kunnen ze gemakkelijk overal binnendringen en zijn de concentraties ervan binnenshuis niet significant lager dan in de buitenlucht.

LEES OOK. Hoge concentraties fijn stof in heel het land: “Doe geen ongewone lichamelijke inspanningen”

Slecht weer

Woensdagochtend kan er langs de Franse grens nog tijdelijk wat regen vallen. Daarna wordt het echter overal snel droog met brede opklaringen, en maxima tussen 9 en 13 graden.

Na een koude ochtend met lokale grondvorst wordt het donderdag eerst overwegend zonnig. In de loop van de dag schuift er lage bewolking ons land binnen vanaf het noordoosten. In het westen blijft het de hele dag lichtbewolkt maar droog. Een schrale matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind voert frisse en droge landlucht aan. De maxima liggen tussen 7 en 10 graden.

Vrijdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af en blijft het droog. Er staat opnieuw een kille matige, en aan zee vrij krachtige, noordoostenwind bij maxima die niet hoger uitkomen dan zo’n 8 graden in het centrum van het land.

Zaterdagochtend kan het hier en daar licht vriezen en is er op de meeste plaatsen sprake van grondvorst. We krijgen veel wolkenvelden en soms kan een buitje vallen, dat in de Ardennen een winters karakter aanneemt. De maxima komen niet veel hoger uit dan een graad of 7.

Zondag wordt een zwaarbewolkte dag en blijft het droog. Maandag is het wisselend bewolkt en blijft het droog. Het kwik stijgt geleidelijk naar waarden rond 12 graden. Dinsdag is het veelal betrokken en kan er soms wat lichte regen vallen bij een graad of 16 in het centrum van het land.

Door jvh