Niets dan lof na overlijden Paul Severs: “Voor zijn status is hij altijd te bescheiden geweest”

Foto: idh

Het overlijden van Paul Severs zat er de voorbije dagen dan wel aan te komen, toch is ze als een bom ingeslagen in de Vlaamse muziekwereld. Het regent reacties en steunbetuigingen aan de familie. “Paul was een van onze grootste namen”, zegt Jos Van Oosterwyck. “Voor zijn status is hij altijd veel te bescheiden geweest.” Ook generatiegenoten als Jimmy Frey hebben niets dan lof voor Severs.

Jos Van Oosterwyck, een van de bezielers van Tien om te Zien, had al decennialang een goede band met Paul Severs en had ook de jongste tijd nog contact met de zanger. “Ik had de week voor zijn ongeval nog contact met hem”, zegt hij op Radio 1. “Want ik had hem geboekt voor het festival Leve Vlaanderen in Leuven in augustus. Hij zou daar optreden en we belden voor wat praktische zaken, maar hij klaagde toen wel al over vermoeidheid en zijn gezondheid. Maar dat het ongeval zou gebeuren en alles zo snel zou gaan, had niemand kunnen denken.”

LEES OOK. Zanger Paul Severs is op 70-jarige leeftijd overleden: “Je hebt een memorabele strijd geleverd”

Van Oosterwyck heeft niets dan lof voor Severs. “Hij was een van onze grootste namen. Voor zijn status is hij altijd veel te bescheiden geweest. Het is altijd een heel minzame en vriendelijke jongeman geweest, heel bescheiden en onzeker over zichzelf. Hij leek niet ouder te worden, daarom bleef ik hem zien als een jongeman. Hij heeft zoveel betekend, de jongere generaties kennen zijn nummers ook. Ik ben erg aangeslagen.”

“We hebben heel veel samen opgetreden”, zegt Micha Marah bij Radio 1. “We hebben veel in kleedkamers gewacht en dan hebben we dus veel gepraat. Hij was altijd heel positief en geloofde in zijn muziek. Hij leefde ervoor.”

Hugo Sigal, van Nicole en Hugo, heeft een wrang gevoel bij het overlijden en vergelijkt het aan dat van Ann Christy. “Ann heeft pas de waardering gekregen die ze verdiende toen ze gestorven is. Ik heb het gevoel dat het hetzelfde zal zijn met Paul. Hij was commerciëler en heeft veel goede nummers geschreven, maar kreeg te weinig waardering.”

John Terra, een andere Vlaamse zanger, getuigde ook over Severs op Radio 1. “Het is eigen aan echte artiesten om te twijfelen aan zichzelf. Je moet jezelf in vraag stellen, en Paul deed dat. Hij slaagde erin om grote hits te schrijven. Hij was niet zomaar een zangertje, hij was een componist die gemakkelijke en catchy melodieën schreef. Weinig componisten kunnen dat. Ik noem hem de Vlaamse Cliff Richard.”

“Ik ben heel aangeslagen door zijn overlijden”, vervolgt Terra. “Twee maanden geleden hebben we nog samen opgetreden. Natuurlijk wist ik niet dat dat onze laatste ontmoeting zou zijn. Het was een heerlijk en eerlijk man. Iedereen die hem gekend heeft, mag fier zijn op de mens die hij was. Het beeld dat ik van hem bewaar, is dat van iemand die mooi in het leven stond. Ik heb hem altijd beschouwd als een vriend.”

“Veel sterkte voor Paulette en zoon Christophe”, schrijft collega en Saragossa-zanger Jimmy Frey op Twitter. Ook andere bekendheden als Jimmy Dewit (dj Bobby Ewing) en presentatrice Heidi Van Tielen delen hun treurnis op sociale media. “Door zijn muziek blijft zijn hartje altijd Dam Dam zeggen.” Ook heel wat Vlaamse politici

Door gjs