Raf Simons praat voor het eerst over zijn leven na Calvin Klein

Foto: ISOPIX

In december werd Raf Simons (51) aan de deur gezet bij Calvin Klein. Enkele maanden later vertelt hij in een interview met de Britse krant The Guardian voor het eerst over dat vertrek en de plannen die hem nu bezighouden. “Ik ben blij om terug in Antwerpen te zijn.”

Calvin Klein kondigde in december aan dat het zijn contract met Raf Simons niet zou verlengen. Nochtans waren de kritieken op zijn collecties lovend, maar de verkoopcijfers vielen tegen. Ondertussen heeft de ontwerper New York weer ingeruild voor Antwerpen. “Ik ben blij om terug thuis te zijn. Ik hou van de kleinheid van Antwerpen”, vertelt hij in het interview.

Over het waarom van zijn vertrek bij Calvin Klein wil hij nog steeds niet veel kwijt. Alleen dit: “Wat je leest en wat er echt gebeurd is, is niet altijd hetzelfde.” Met soms lede ogen heeft hij gezien hoe de modewereld is veranderd. “Dat is al het geval sinds de jaren 90. In het verleden maakte de ontwerper een collectie en presenteerde hij die aan een klein publiek van professionals, vervolgens verscheen er dan een foto in een magazine en pas maanden later lagen de kleren in de winkelrekken. Niet te geloven welk verlangen dat creëerde. Nu ziet iedereen de modeshow meteen en tegen dat de kleding beschikbaar is, zijn de mensen al verder gegaan met iets anders. Die snelle communicatie is spannend, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Schadelijk zelfs.”

Nooit zonder werk

Toch blijft Simons actief in de modewereld, zij het voorlopig enkel bij zijn eigen gelijknamige mannenlabel. Niet dat hij veel stilzit, want dat Antwerpse ontwerpteam bestaat uit slechts acht medewerkers. “Ik zit dus nooit zonder werk”, zegt hij al lachend. Daarnaast presenteert hij tijdens de designweek in Milaan een nieuwe stoffencollectie met het Deense Kvadrat en droomt hij stilletjes van een eigen museum waar hij zijn kunstcollectie kan tentoonstellen.

Door flb